Olieselskab raser over regeringens beregninger

Skatteministeriet skyder forkert på olieprisen. Det mener Bayerngas, som er klar til at tage konsekvensen.

Martin Næsby, adm. direktør Olie Gas Danmark, kan ikke se, hvor de 27,5 mia. kr. skal komme fra. Foto: Olie Gas Danmark

Fantasipriser uden hold i virkeligheden.

Arne Westeng, adm. direktør i tyske Bayerngas i Danmark, er ikke imponeret over Skatteministeriets beregninger af, hvor mange ekstra milliarder der vil havne i statskassen, hvis Nordsø-skatten øges på igangværende olie- og gasfelter drevet af selskaber som Dong Energy, Hess, RWE og Bayerngas.

»Beregningerne i regeringens skatteoplæg for Nordsøen opererer med en oliepris, der stiger fra 112 dollars for en tønde til 132 dollars i 2017. Derfra fortsætter den med at stige. Jeg kender intet olieselskab, der ville basere sig på sådanne beregninger,« fortæller Arne Westeng. fra Bayerngas.

Han peger på, at olieprisen i dag ligger under 100 dollars for brentolie fra Nordsøen, og at man kan købe kontrakter på levering af en tønde olie i 2017 for under 90 dollars.

Et godt ministertilbud

»Faktisk har jeg på et møde med den danske skatteminister tilbudt ham, at Danmark kan købe hele vores olieproduktion til den pris, som man kalkulerer med i skatteoplægget. Men det var han ikke interesseret i,« siger Arne Westeng om et møde med skatteminister Holger K. Nielsen (SF).

Det er ikke kun Bayerngas, som er forundret over regeringens kugleramme, der viser, at strammer man skatteskruen, vil statens indtægter over tid øges med 27,5 mia. kr.

»Vi ved ikke, hvor de 27,5 mia. kr. skal komme fra. Det er ikke et beløb, vi genkender. Og generelt kan man sige, at strammer man skattereglerne, er det ikke befordrende for olieselskabernes investeringslyst,« siger Martin Næsby, adm. direktør i brancheorganisationen Olie Gas Danmark.

Kritikken af Skatteministeriets beregninger kommer, samtidig med at en analyse fra det internationale konsulentfirma Wood Mackenzie peger på, at regeringen kun kan forvente at få 11,0-15,4 mia. kr. ind i sin togfond.

Statens favoriteksperter

Skiftende regeringer har gennem årene anvendt Wood Mackenzies ekspertviden om olie- og gasaktiviteter i Nordsøen.

Senest har den nuværende regering betalt Wood Mackenzie for i forbindelse med serviceeftersynet af Nordsøbeskatningen at udarbejde en 73 sider lang rapport om beskatningsforholdene i forskellige dele af Nordsøen.

Regeringens netop varslede skatteomlæ¦gning omfatter alle koncessioner tildelt før 2004 til alle andre olieselskaber ender det Mærsk-ledede Dansk Undergrunds Consortium (DUC), der sidder på omkring 90 pct. af olie- og gaslicenserne i Nordsøen.

Wood Mackenzies regnestykke medtager ikke det mindre endnu uudnyttede Solsortfelt eller det mere tvivlsomme og endnu ikke udnyttede Gitafelt.

Ifølge Wood Mackenzies skøn vil hele merindtægten ved skattestramningen blive hentet fra Syd Arne, som har produceret i årevis, og Hejrefeltet, der ventes at gå i produktion næste år.

Til gengæld vil Siri-, Nini-, Cecilie- og Lulitafelterne, der også er omfattet af regeringens særbeskatning, ifølge Wood Mackenzie ligefrem slippe billigere i sk

Læs også