Stordriftsfordele forsvinder i investforeninger

Der burde være synlige stordriftsfordele i investeringsforeninger, men de når aldrig kunderne.

Når en investeringsforening får flere medlemmer og flere millioner under forvaltning, så burde omkostningerne falde. Det gør de sådan set også - men kunderne mærker ikke noget til det, skriver dagbladet Børsen i dag.

"Man ville forvente, at omkostningerne falder i takt med, at foreningen vokser, fordi man som medlem skal betale en mindre andel af administrationsomkostningerne. Og det må man bare konstatere, at det gør den ikke," siger professor ved Aarhus Universitet Carsten Tanggaard til Børsen.

Hans synspunkt bliver bakket op af analysehuset Morningstar, hvor chefanalytiker Nikolaj Holdt Mikkelsen har kigget på stordriftsfordelene. Hans konklusion er klar:

"Der er rent faktisk stordriftsfordele, men det er ikke investorerne, der får gavn af disse, men i stedet investeringsforeningernes samarbejdspartnere," skriver han ifølge Børsen.

Et konkret eksempel er Danske Invests fond for mellemlange danske obligationer sammenlignet med SEB Invests fond for mellemlange danske obligationer. Danskes fond er 76 gange større, skriver Børsen. Men omkostningsprocenten er 0,55 - mens den hos SEB kun er 0,41. Dermed er Danske Invests fond både dyrere procentuelt og nominelt.

"Det er jo fordi, man har en satsbaseret afregning. Det handler om værdi. Så når vi har flere penge i fonden, skal vi jo også levere mere i afkast i kroner og øre. I vores tilfælde går vi også efter at tiltrække de bedste forvaltere. Hvis du sætter dig eller mig til at forvalte en fond, så kan det da godt være, at du kan gøre det billigere," siger underdirektør i Danske Invest Robert Mikkelstrup til avisen.

BRANCHENYT
Læs også