Blå blok: Togfond er "det rene fup"

Fup og fidus, siger oppositionen om stort fremlagt fond med oliepenge

De mange milliarder skal betale tog på højest én time på strækningerne Aalborg-Aarhus, Aarhus-Odense og Odense-København. Foto: Adrian Joachim/Polfoto

Regeringen kommer til at mangle mindst 12 mia. kr. til en ny og meget omtalt togfond.

Det fortæller det internationalt anerkendte konsulentfirma Wood Mackenzie i dagens Jyllands-Posten.

Og det får nu de borgerlige partier til at beskylde regeringen for »fup og fidus«.

»Regeringen troede hele tiden, at den kan løse sine problemer ved bare at skrue på en ny skatteskrue. Men også denne gang har det vist sig, at det er det rene fup. Den opnår kun at genere olieselskaberne og sende arbejdspladser ud af landet,« siger Leif Mikkelsen, Liberal Alliances trafikordfører, i en pressemeddelelse tirsdag.

LA vil privatisere

Regeringens togfond kræver 27,5 mia. kr., men højere skat i Nordsøen - der skal betale for de nye togskinner - kan højeste give 15,4 mia. kr., viser opgørelsen fra Wood Mackenzie.

Det er især et forventet milliardbeløb i ekstraskat fra det  gigantiske Svanefeltet, der ødelægger regnestykket for regeringen.

Det kan simpelthen ikke betale sig at udvide gassen, fortæller Bayerngas og Dong Energy, der - til Jyllands-Posten - oplyser, at man har opgivet gasfeltet.

»Regeringen kan ikke beskatte sig ud af sine problemer med DSB og togdriften i Danmark. Vi får ingen effektiv togdrift, før man sadler om og sætter gang i en privatisering af DSB. Det vil komme togpassagererne til gavn,« siger Leif Mikkelsen.

Holger K. holder fast

Også Venstre mener, at togplanen nu er skudt i sænk.

»Umiddelbart ligner det her et stort blufnummer,« siger klima- og energiordfører Lars Christian Lilleholt (V).

Klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) og skatteminister Holger K. Nielsen (SF) er nu begge kaldt i samråd om togfonden.

Holger K. Nielsen siger, at han er »fuldstændigt overbevist« om, at regeringen kan skaffe de 27 mia. kr.

»Vi har lavet en beregning over, hvor meget vi regner med at få ind, og vi har besluttet af sætte pengene i en togfond. Og jeg er helt sikker på, at det bliver godt,« siger han til TV2.

BRANCHENYT
Læs også