Thorning afviser: Togfonden holder

Der mangler ikke 12 mia. til hurtigere tog, fastslår statsministeren.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S). Foto: Mikkel Berg Pedersen

Bare rolig. Der er penge nok.

Sådan lyder den klare melding fra statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) efter nye beregninger ellers viser, at regeringen kommer til at mangle mindst 12 mia. kr. fra olie i Nordsøen til hurtigere tog i Danmark.

»Der er mange interesser i den her sag. Vi baserer os på Skatteministeriets beregninger, som jeg ovenikøbet kan forstå er konservative. Dem lægger vi til grund. Og de, mener vi, er korrekte,« sagde Thorning, der ikke havde »grund til at betvivle« tallene.

Et stort blufnummer

Regeringens særlig togfond kræver i alt 27,5 mia. kr., men højere skat i Nordsøen - der skal betale for de nye togskinner - kan højest give 15,4 mia. kr., viser opgørelsen fra Wood Mackenzie.

Det har fået både Venstre og Liberal Alliance til at beskylde regeringen for at stå bag »et stort blufnummer« og »det rene fup«.

Foreløbig er klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) og skatteminister Holger K. Nielsen (SF) kaldt i samråd om sagen.

Holger: Brugt mere end et år

Holger K. Nielsen står også fast. Der skal nok være penge nok.

»Før man går alt for hårdt til Nordsøudvalgets beregninger, bør man have i baghovedet, at fire af de stærkeste ministerier har brugt mere end et år på at estimere dette provenu,« sagde Holger K. Nielsen i en pressemeddelelse.

Han anerkender dog, at licensen om det særlige Svane-felt er blevet tilbageleveret til staten.

»Men fundet og ressourcerne findes fortsat, og det er derfor rimeligt at antage, at feltet vil blive udnyttet inden for de næste 30 år, og at dette vil give fremtidige indtægter til staten,« siger Holger K. Nielsen.

Skatteministeren afviser også, at regeringen med togfonden bryder sit eget forsigtighedsprincip.

»Vi bruger naturligvis ikke indtægter, der ikke kommer ind i fremtiden, og vi bruger ikke pengene, før vi har anvist, hvor de skal komme fra. Det gælder også i forhold til Nordsøen og Togfonden DK. Når det er sagt, så har jeg ingen grund til at tvivle på, at pengene ikke skulle komme i kassen i de kommende år,« siger Holger K. Nielsen.

BRANCHENYT
Læs også