Somaliske pirater har frigivet danske søfolk

De seks søfolk fra det danske rederi Shipcraft, som pirater i Somalia har holdt fanget siden 12. januar 2011, er i sikkerhed og på vej hjem.

Rederiet Shipcrafts skib Leopard. Foto: PR/Shipcraft

De seks søfolk fra det danske rederi Shipcraft, som pirater i Somalia har holdt fanget siden 12. januar 2011, er i sikkerhed og på vej hjem.

Der er to danskere blandt de seks søfolk, Eddy Lopez og Søren Lyngbjerg, der sammen med fire filippinske kolleger har været holdt i fangeskab i Somalia i næsten to år og fire måneder, efter at deres skib "Leopard" blev angrebet ud for Omans kyst.

DSC02504.jpg 

Rederiet Shipcraft har under den langvarige gidseltagning flere gange været kritiseret for manglende forhandlingsvilje, men kritikken har i de seneste mange måneder været aftagende af frygt for gidslernes liv og af hensyn til forhandlingerne med piraterne.

Politisk efterspil venter

Selv om den langvarige gidselsag nu endelig er slut for de involverede søfolk, ventes sagen at få et politisk efterspil. De nærmere omstændigheder om forhandlingerne med piraterne har været totalt mørkelagt, ligesom Udenrigsministeriet og Danmarks Rederiforening har holdt lav profil af hensyn til gidslernes skæbne.

For rederiforeningens vedkommende gav den sig selv mundkurv på sidste år og kort tid efter, at foreningen bl.a. havde sået tvivl om rederiet Shipcrafts evne til at forhandle med piraterne og deres bagmænd om søfolkenes frigivelse. 

Rederiet Shipcraft har solgt gidselskib

Shipcraft: Grusomme trængsler for gidsler og pårørende 

Søfartens Ledere: Gidsler er ikke glemt 

BRANCHENYT
Læs også