Fri- og efterskoleledere er vokset fra lærerne

Betaling til lærernes strejkekasse skaber medlemsflugt i Frie Skolers Ledere. Måske skal vi ud af lærerforeningen, siger formand.

I Frie Skolers Ledere har omkring 50-100 medlemmer enten meldt sig ud eller meddelt, at de overvejer at melde sig ud, oplyser den nyvalgte formand Rud Nielsen. BRENDER ILAN

Det er ikke bare i Skolelederforeningen, at man for tiden alvorligt overvejer en faglig skilsmisse fra lærerforeningen.

Også blandt Frie Skolers Ledere (FSL) tales der nu højt om, at foreningens ca. 900 ledere på landets fri- og efterskoler ikke længere skal være i stue med lærerne.

Det er ikke mindst et krav om, at FSL-lederne skal bidrage til strejkekassen i Frie Skolers Lærerforening med 10.000 medlemmer, der har skabt debat og ført til udmeldelser. Beskeden kom i et nyhedsbrev fra lærerforeningen og fik blandt andre efterskolelederen Thomas Karlsen til at melde klart ud.

”Fuldstændig uacceptabelt,” skrev han for fem dage siden på FSL’s Facebook-debat om kravet om at spytte omkring 20.000 kr. i lærernes strejkekasse over de næste fire år, og i går meldte han sig ud.

”Den besked kom lige efter en periode, hvor vi flyttede ind på skolen og nærmest arbejdede i døgndrift fem dage om ugen i fire uger, og så skal jeg lige pludselig betale for at få lov til at arbejde mere, fordi jeg skal bidrage til lærernes strejkekasse,” uddyber viceforstanderen på Gribskov Efterskole over for Jyllands-Posten.

”Og dybest set syntes jeg bare, at jeg har passet mit arbejde og sørget for, at elevernes efterskoleophold har lidt så lidt overlast som muligt,” forklarer Thomas Karlsen.

Det centrale problem

For Thomas Karlsen er det centrale problem, at lærerforeningerne og lederforeningerne ikke er adskilte. Frie Skolers Ledere er en del af Frie Skolers Lærerforening, ligesom Skolelederforeningen er en del af Danmarks Lærerforening.

”Det har i denne konflikt betydet, at lederne, som har været de udskældte og udpeget som modparten, lige pludselig har skullet bidrage til en kasse i en forening, som ikke ønsker dem noget godt,” siger han.

Skolelederforeningens formand Anders Balle siger i dag, at ”rigtig mange skoleledere” truer med at melde sig ud af foreningen på grund af relationen til lærerforeningen.

I Frie Skolers Ledere har omkring 50-100 medlemmer enten meldt sig ud eller meddelt, at de overvejer at melde sig ud, oplyser den nyvalgte formand Rud Nielsen.

Han skal i morgen, onsdag, mødes med sin bestyrelse for første gang, og her vil han tage hul på debatten om fri- og efterskoleledernes organisering i fremtiden.

Andre at lege med

Vi skal se på, om det under lockouten er blevet tydeligere at vi er ledere, og om det vil blive tydeligere fremover. Se om vi i bestyrelsen skal se på om vi skal finde andre at lege med.

”Resultatet af lockouten har tydeligt vist, at der fremover skal en meget tydeligere form for ledelse til på skolerne. Nu hvor der skal forhandles med lærerne uden en tillidsrepræsentant til stede kræves der en tydeligere ledelse på skolerne, og det kan være, at det gør det svært at være i den samme forening,” siger Rud Nielsen.

Han kalder samarbejdet med Frie Skolers Lærerforening for et ”fornuftsægteskab, som man til stadighed skal vurdere, om det er fornuftigt at blive”. Men samtidig understreger, at en skilsmisse fra lærerforeningen vil være et stort skridt at tage, fordi det blot er to år siden, at FSL blev en selvstændig organisation. ”Nogen vil nok synes, at det så pludselig går lidt stærkt,” siger han. Desuden kan FSL kun se sig selv i en ny organisation, hvis foreningens aftaler og forhandlingsret følger med.

Samarbejde kunne udbygges

FSL-formanden vurderer, at Skolelederforeningen, som organiserer de kommunale skoleledere, og Uddannelsesforbundet, som blandt andet organiserer ledere på produktionsskoler, kunne være fremtidens samarbejdspartnere. I forvejen arbejder lederne sammen i LC Lederforum, og det samarbejde kunne udbygges, mener skolelederformanden.

”Der er tre-fire veje at gå, og vi vil søge derhen, hvor vi får et vist volumen sammen med andre, og her er Skolelederforeningen med 4.000 medlemmer interessant for os, fordi de står med de samme opgaver med uddannelse og ungdomsuddannelse,” siger Rud Nielsen til Jyllands-Posten.

Flere af dine medlemmer føler sig dårligt behandlet, fordi de skal betale til strejkekassen, selvom de lige har knoklet i døgndrift for at holde skolerne i gang?

”Vi har fået at vide, at vi er en del af en solidarisk ordning, og det har vi jo også skrevet under på i vores samarbejdsaftale, men jeg har da forsøgt at se, om vi kunne slippe for det. Vi har imidlertid også medlemmer, som synes at det er forkert at spørge om sådan noget, men der er nok betydeligt flere som synes, at de ikke bør betale,” lyder det fra formanden for Frie Skolers Ledere.

BRANCHENYT
Læs også