Højere renter lurer rundt om hjørnet

Bankerne har svært ved at holde toplinjen oppe, og det kan føre til højere renter, siger analytiker.

Danske bankkunder må måske se stigende renter i øjnene, fordi bankernes indtægter svigter. Arkivfoto: Jan Dagø

Det kan blive nødvendigt for landets største bank, Danske Bank, at hæve renterne for at modvirke et markant fald i indtægterne.

Sådan lyder det fra bankanalytiker hos Jyske Bank Christian Hede på bagkant af offentliggørelsen af Danske Banks regnskab for første kvartal.

Her beretter banken om et forbedret resultat før skat, der lyder på 1,5 mia. kr., men det skyldes primært et fald i nedskrivningerne, mens indtægterne er faldet fra 11,8 mia. kr. i første kvartal 2012 til 10,1 mia. kr. i årets tre første måneder.

Naturligt med højere renter

En modgift til de faldende indtægter er at forsøge at hente flere penge gennem stigende renter, og det kan blive endnu mere aktuelt, hvis Den Europæiske Centralbank senere i dag sænker den ledende rente.

"Det er ikke usandsynligt, at man kan blive nødt til at skrue på rentemarginalen. Altså sætter renterne op. Det ville være naturligt, hvis det skete," siger Christian Hede.

Udviklingen er svagere end ventet, men det er ikke et hul i jorden.

Bankanalytiker i Jyske Bank Christian Hede

Med dagens kvartalsregnskab sluttede Danske Bank sig til striben af banker, der lider under pressede toplinjer. De danske bankkunder låner ganske enkelt for få penge, og det tvinger bankerne til at sikre et solidt resultat ved blandt andet at fokusere ekstra meget på nedskrivningerne og omkostningerne.

En generel tendens

Senest så man faldende indtjening i både Jyske Bank og Sydbank, der er landets henholdsvis tredje- og fjerdestørste banker, og der er tale om en generel tendens i branchen.

Derfor kan det meget vel få de øvrige banker til at følge efter, hvis Danske Bank drejer på rentehåndtaget.

En renteforhøjelse er dog ikke lige forestående, lyder det fra banken.

"Det har vi ingen aktuelle planer om. Det afhænger også af udviklingen i de generelle centralbankrenter i de markeder, vi opererer i," siger pressechef Kenni Leth.

Bekymrende udvikling

Danske Banks nettorenteindtægter er faldet med 200 mio. kr. siden første kvartal 2012. Samtidig har banken oplevet et stort dyk i handelsindtægterne på næsten 2 mia. kr. i samme periode.

I Danske Bank har man sikret fremgang på bundlinjen ved at udskyde en del af nedskrivningerne, og det er bekymrende, mener Christian Hede.

"Bundlinjen er ikke langt fra det, som den skulle lande på ifølge markedskonsensus, men den er sat forkert sammen," forklarer han og fortsætter:

"Nedskrivningerne er lavere end forventet, og det selvfølgelig godt og så alligevel ikke. For man guider fortsat på, at nedskrivningerne i Irland skal lande på 2,5 mia. kr. i 2013 og 2014. Det betyder, at man stadig mangler 2 mia. kr. og ikke kun halvanden mia. kr. som forventet. På den måde har man bare udskudt nedskrivninger og pyntet på resultatet. Det har været nødvendigt, fordi indtægterne er svagere end ventet."

Ikke et hul i jorden

Danske Bank fastholder trods den skuffende indledning på 2013 sin forventning om at lande på et resultat i intervallet 7,5-10 mia. kr., og det er fortsat realistisk, mener Christian Hede.

"Udviklingen er svagere end ventet, men det er ikke et hul i jorden, og det ændrer ikke ved den overordnede case, at banken skal forbedre sig over de kommende kvartalter," siger han og minder om, at resultatspændet er tilpas stort til, at Danske Bank stadig bør kunne ramme det.

Bankens aktiekurs har torsdag indtaget bunden i C20-indekset med et fald på knap 3 pct. som en konsekvens af dagens regnskab.

Danske Bank: 1. kvartal 2013:

Mio. kr.

1. kvartal 2013

1. kvartal 2012

Nettorenteindtægter

5.452

5.650

Nettogebyrindtægter

2.265

2.012

Handelsindtægter

1.775

3.638

Øvrige indtægter

296

321

Indtjening fra forsikringsaktiviteter

341

164

Omkostninger

5.905

6.324

Resultat før nedskrivninger på udlån

4.224

5.461

Nedskrivninger på udlån

1.459

2.913

Resultat før skat

2.216

1.575

Periodens resultat

1.472

778

BRANCHENYT
Læs også