Benhård skat på pension i Danmark

Kun ét land beskatter sine pensionsopsparere hårdere end Danmark.

Tegning: Rasmus Sand Høyer

Hvis man vil finde et land, der beskatter pensioner hårdere end Danmark, er man nødt til at rejse om på den anden side af jordkloden.

For kun New Zealand beskatter private pensioner hårdere end Danmark. Vi befinder os på en andenplads, både når det drejer sig om afkastet på pensionen, men også den samlede pensionsopsparing, viser en opgørelse fra OECD.

Den samlede beskatning af pensionen opgøres efter en indviklet formel, der tager hensyn både til fradragsmulighederne, når man sparer op til pensionen og beskatningen, når man får den udbetalt.

Brug for skattestop

I de seneste år er der sket så mange ændringer i beskatningen af pensioner, at flere eksperter advarer om, at det kan få konsekvenser for danskernes lyst til at spare op. I Cepos opfordrer man nu politikerne til at indføre et regulær skattestop for pensioner. Det danske pensionssystem er netop blevet kåret til det bedste i verden af det internationale konsulenthus, Mercer. Men det kan hurtigt få en ende, advarer tænketanken Cepos.

"Vi har et godt, velfungerende system. Det kan i princippet sikre, at vi bliver selvforsørgende, og det er vigtigt for samfundsøkonomien. Men skaber vi for meget usikkerhed, risikerer vi at sætte det over styr, siger cheføkonom i Cepos, Mads Lundby Hansen, til epn.dk.

Som eksempel nævner han skatten på pensionsafkast, den såkaldte PAL-skat. Frem til 2012 var den 15 pct., men er ekstraordinært sat op til 15,3 i to år. Derefter er det meningen, den skal sættes ned igen.

En ny skatteskrue

"Men vi ved det ikke med sikkerhed. Det efterlader et indtryk, at PAL-skatten bare er en skat, man kan skrue på, når det er nødvendigt, og det skaber usikkerhed."

Selv om der kun er tale om en stigning på 0,3 pct., har den haft konsekvenser for vores placering på verdensranglisten. For før stigningen delte vi andenpladsen med Sverige, der også har en skat på 15 pct. Men nu er vi altså alene om at være verdens næst dyreste beskatter af pensionsafkast.

Skat på pension

I 2012 og 2013 kan man kun fratrække 50.000 kr. i topskatten på en ratepension. Loftet ventes at blive hævet til 55.000 i 2014.

PAL-skatten er hævet til 15,3 pct. i 2012 og 2013. Det er meningen, den skal sænkes til 15 pct. i 2014.

Loftet for, hvor meget man kan fratrække i topskatten, blev halveret fra 100.000 til 50.000 kr. i 2012. Det er meningen, at loftet skal hæves til 55.000 kr. i 2014, men det er ikke vedtaget endnu.

"Igen giver det et indtryk af, at det er noget man kan skrue på, hvis man har brug for en milliard her eller der. Det skaber usikkerhed."

Mads Lundby Hansen mener, man helt skal fjerne grænsen for fradraget. Grænsen har betydet, at et rekordstort antal danskere er gået over til livrente. Indbetalinger til livrenter, der løber hele livet, er fuldt ud fradragsberettigede. I pensionsselskaberne glæder man sig over udviklingen, fordi det kan være fornuftigt at sikre sig hele livet.

Monopol på livrenter

I Cepos forstår man fuldt ud glæden hos pensionssselskaberne, for de har nemlig monopol på livrenterne. Ratepensioner kan man også oprette i bankerne, og det er typisk den billigste løsning, fordi man kun skal betale et depotgebyr samt handelsomkostninger. Men bankerne må ikke oprette livrenter.

Mads Lundby Hansen mener, at man skal overlade det til danskerne selv at afgøre, hvordan de vil spare op. En ratepension kan eksempelvis sagtens laves om, så den løber hele livet, hvis man får lyst til det.

"Der er ingen logik i, at det kun er livrenter, der er fradragsberettigede," fastslår han.

Hans opfordring er, at politikerne nu skaber ro om pensionen. Det skal ske på tre måder:

  1. PAL-skatten skal igen sænkes til 15 pct.
  2. Fradragsbegrænsningen på ratepensioner skal fjernes.
  3. Skal der ændres på skattereglerne, skal det ske som lempelser.
Læs også
Top job