Det rette postnummer er guld værd

En tur på cyklen kan skære meget i boligudgifterne. Og så alligevel ikke.

Foto: Colourbox

Hvis man kan leve med 15 minutters cykelafstand til Strøget, kan man spare halvdelen af prisen på en ejerlejlighed i København, skriver Politiken mandag.

Lejligheder i det indre København bliver i gennemsnit udbudt til 37.000 kroner per kvadratmeter På Frederiksberg, Vesterbro og Østerbro ligger gennemsnitsprisen også over 30.000 kroner per kvadratmeter. I den anden ende af skalaen finder man Valby og Nordvest, hvor en kvadratmeter ejerlejlighed i snit udbydes til henholdsvis 23.300 og 19.500 kroner.

Det viser en analyse fra Realkreditrådet på baggrund af tal fra marts.

»At der er så stor prisforskel, vidner om stor efterspørgsel på at bo i det centrale København. Der er et nogenlunde lige så stort antal ejerlejligheder til salg som i de omkringliggende bydele, men populariteten gør, at priserne er højere i centrum«, siger direktør Ane Arnth Jensen fra Realkreditrådet til Politiken.

Afstanden er ikke alt

Det er imidlertid langtfra kun de fire kilometers afstand fra Nordvest til Strøget, som er grund til prisforskellen.

Ydre Østerbro og ydre Frederiksberg er for eksempel lige så langt væk fra centrum som indre Nordvest - alligevel er prisforskellene markante.

»Vi ved, at Østerbro regnes for mere eksklusivt, og det kan have stor betydning. Man får mere status ved at bo blandt ressourcestærke mennesker. Hvis man bor i Nordvest, skal man i større grad forsvare, hvorfor man vil bo der, når folk gerne vil vide det«, siger Morten Skak, der er lektor i boligøkonomi ved Syddansk Universitet, til avisen.

Der bliver slået mere af de billigere lejligheder

Der bliver også givet større nedslag de steder, hvor boligerne udbydes lavest.

Prisnedslaget i Nordvest og Valby var i 2012 på henholdsvis 8,1 procent og 7,8 procent i gennemsnit. I København K var det mere beskedne 6,5 procent.

At der er blevet så stor forskel skyldes, at boligkøberne er ekstremt fokuserede på det image, en bydel har. Det er særligt tydeligt ved overgangen mellem det populære Nørrebro og nabobydelen Nordvest, hvor efterspørgslen er lav, siger ejendomsmægler Mogens Brask, som er indehaver af Home-filialer på Nørrebro og i Nordvest/Emdrup, til Politiken.

»Forskellen er helt vild. Man kan være på Nørrebro og køre 200 meter, og så skifter priserne voldsomt, fordi man er kommet ind i Nordvest. Man kan undre sig over, at det er så markant, men det er det«.

BRANCHENYT
Læs også