Lego-familien tjente 17 mio. om dagen

Det er en særdeles god forretning at være ejer af Lego og Legoland-parkerne, viser nyt regnskab.

Kirkbi A/S ejes af Kjeld Kirk Kristiansen, der er barnebarn af Lego-stifter Ole Kirk Kristiansen, og hans børn. Familien menes at være Danmarks rigeste. Foto: Carsten Andreasen

Den økonomiske krise har ikke fundet vej til Billund.

I hvert fald ikke til den stenrige Lego-familie, der kan notere sig, at 2012 blev et fremragende år for familieselskabet Kirkbi med Kjeld Kirk Kristiansen i spidsen.

Selskabet oplevede i det forgangne år en voldsom stigning i overskuddet, der efter skat landede på 6,257 mia. kr. mod 3,823 mia. kr. året forinden. Det svarede til, at familien tjente omtrent 17 mio. kr. hver eneste dag i 2012.

Tilfreds ledelse

Det resultat er der ikke overraskende tilfredshed med i ledelsen.

"Det er et meget tilfredsstillende resultat, som først og fremmest skyldes fortsat stærk vækst og endnu et rekordoverskud i Lego Koncernen. Udover den flotte udvikling i Lego Koncernen har vores finansielle investeringer også klaret sig rigtigt godt i 2012. 

Den fortsat positive udvikling er skabt gennem en stor indsats fra koncernens mange medarbejdere," siger Søren Thorup Sørensen, adm. direktør i Kirkbi A/S, i en pressemeddelelse.

Resultatet for 2012 betyder, at selskabets egenkapital er vokset til svimlende 29,6 mia. kr. fra 23,4 mia. kr. ved udgangen af 2011.

Tjener på Lego og forlystelser

Kirkbi ejer 75 pct. af Lego Koncernen, og det er ikke mindst legetøjsgigantens overskud efter skat på 5,6 mia. kr., der er årsag til, at man nu kan løfte sløret for den flotte indtjeningsvækst i Kirkbi.

Samtidig sidder Lego-familiens selskab på 36 pct. af Merlin Entertainments, der blandt andet driver Legoland-parkerne. Også her kom man ganske godt igennem 2012, der sluttede med et overskud på 735 mio. kr., hvoraf de 266 mio. kr. bliver sendt videre til Kirkbi.

Succesen i Merlin Entertainments skyldes blandt andet en fremgang i antallet af besøgende, der på tværs af selskabets 94 forlystelsesparker og attraktioner steg til 54 mio. besøgende fra godt 46 mio. året forinden. Det blev i årets løb blandt andet til en ny Legoland-park i Malaysia.

Succesrige investeringer

Endelig havde Kirkbi en heldig hånd med investeringer løbet af året, hvor samlet 3,2 mia. kr. blev placeret i blandt andet aktier og obligationer. Kirkbi købte desuden knap 8 pct. af servicekoncernen ISS for omkring 1 mia. kr.

Modsat udviklingen i 2011 så ramte selskabet i 2012 rigtigt med sine investeringer, der genererede et overskud på 1,649 mia. kr. mod blot 108 mio. kr. året forinden.

Det er et meget tilfredsstillende resultat, som først og fremmest skyldes fortsat stærk vækst og endnu et rekordoverskud i Lego Koncernen.

Søren Thorup Sørensen, adm. direktør i Kirkbi A/S

Ganske interessant er det også, at det velhavende familieselskab i løbet af året kastede sig over vedvarende energi som et nyt forretningssegment. I februar investerede man 3 mia. kr. i en tysk havvindmøllepark, der skal opføres af statsejede Dong Energy.

Sammen med William Demant Invest vil parterne bygge en møllepark med 77 3,6 MW havmøller, der skal levere strøm til 285.000 husstande. Parken ventes først at være færdig i 2014.

Investeringen er med til at sikre, at Lego-koncernen kan leve op til sit mål om at levere vedvarende energi, der dækker hele koncernens forbrug i 2020.

Endnu et jubelår

Forude venter efter alt at dømme endnu et jubelår for familien.

"Kirkbi Koncernen forventer et positivt resultat i 2013 og er på baggrund af de stærke finansielle resultater godt positioneret til fortsat at støtte udviklingen i Lego Koncernen og Merlin Entertainments samt deltage i relevante investeringer inden for investeringsstrategien," skriver selskabet.

BRANCHENYT
Læs også