Flere boliger på dødslisten

Liggetiderne slår alle rekorder. Boliger har været til salg i over seks år. Se hvor.

Sommerhusejere får sværere og sværere ved at sælge deres boliger. Liggetiderne slår alle rekorder. Arkivfoto: Carsten Ingemann

Boligkrisen trækker fortsat dybe spor gennem det danske landskab.

Det, som realkreditinstitutter og ejendomsmæglere vælger at kalde en "stabilisering af boligmarkedet", dækker over et marked, hvor flere og flere boliger reelt er usælgelige.

Erfaringerne viser, at jo længere tid en bolig har stået til salg, desto sværere er den at sælge. Ejendomsmæglere er også begyndt at anbefale at tage boliger af markedet, hvis de har været til salg i flere år.

Liggetider

Siden nytår er der kommet yderligere 3.736 boliger til salg.

Liggetiderne er siden nytår faldet fra 311 til 297 dage for parcelhuse, og for ejerlejligheder er den uændret på ca. 200 dage.

Liggetiderne for sommerhuse er til gengæld steget til 406 dage.

Der er 63.308 parcel- rækkehuse, ejerlejligheder og sommerhuse til salg i Danmark ifølge boliga.dk. Af dem har de 19.670 været til salg i over et år. Det er næsten hver tredje.

Til salg i over seks år

1.376 har været til salg i over fire år, og 125 boliger står stadig til salg efter seks år. Flere af boligerne er blevet sat voldsomt ned i pris, men det er altså ikke nok. De er usælgelige.

Som det kan ses på kortet her, er de 125 boliger fordelt over hele landet, og der er en overrepræsentation af sommerhuse. 81 sommerhuse har været til salg i over seks år. Og sommerhusene er ved at udvikle sig til boligmarkedets smertensbarn.

Krisen på sommerhusmarkedet bekræftes af nye tal fra Realkreditrådet. For udbuddet stiger.

"Markedet for sommerhuse befinder sig fortsat i en negativ udvikling. Udbuddet er ca. 2,4 gange så stort som i starten af 2006 og er tilmed steget det meste af 2012," konstaterer boligøkonom i Nykredit, Joachim Borg Kristensen.

Sommerhuse hårdt ramt

Også liggetiderne for sommerhuse er steget. I dag skal en sommerhusejer regne med at have sin bolig til salg i 406 dage. Ved udgangen af 2012 var tallet 400.

Intet tyder på, at det bliver lettere at sælge de boliger, der har ligget længe, for boligudbuddet - altså boliger til salg er så småt begyndt at stige igen.

I april blev der banket 279 nye skilte op. For ejerlejlighedsmarkedet er det godt nyt, for ifølge flere ejendomsmæglere er der mangel på lejligheder til salg ikke mindst i København, men også i Aarhus. Men for alle andre boligtyper er det stigende udbud dårligt nyt.

Der er da heller ikke den store optimisme at hente i kommentarerne fra realkreditinstitutterne. Ifølge cheføkonom i BRFkredit, Ulrikke Ekelund, er der blot tale om en fortsat stabilisering.

Kræver vækst

"Vi forventer, at boligmarkedet vil fortsætte sin stabilisering, og at de gode tendenser fra særligt ejerlejlighedsmarkedet vil fortsætte med at brede sig. Mange såkaldte andengangs købere har siddet på hænderne, fordi de ikke kunne sælge deres lejligheder. De kommer i markedet nu, og de betyder, at parcelhuse i forstæderne nu begynder at rykke på sig," siger Ulrikke Ekelund.

Hvis boligmarkedet for alvor skal vende, kræver det økonomisk vækst i samfundet.

"Frygten for at blive arbejdsløs er stadigvæk den største hæmsko for at aktiviteten på boligmarkedet normaliseres," fastslår BRFs cheføkonom.

Liggetider for boliger

Liggetider

Sommerhuse

Boliger ialt

1 år

5.396

19.670

2 år

2.841

8.717

3 år

1.126

3.133

4 år

622

1.376

5 år

254

455

6 år

81

125

Der er ialt 63.308 parcel/rækkehuse, ejerlejligheder og sommerhuse til salg.

Kilde: Boliga.dk

BRANCHENYT
Læs også