Hongkong går amok i danske mink

Salget af minkskind til det asiatiske marked fortsætter med at imponere.

I første kvartal blev der solgt danske minkskind for knap 4 mia. kr. til Hong Kong og Kina. Foto: Finn Frandsen

Den er lang og smidig, har en blød og skinnende pels og er guld værd for dansk økonomi.

Eksporten af minkskind går strygende, og det er især kineserne, som er vilde med danske minkskind.

I første kvartal blev der solgt minkskind for knap 4 mia. kr. til Hongkong og Kina, ifølge tal fra Danmarks Statistik. I fjor blev der i samme kvartal solgt for ca. 2,7 mia. kr.

De to lande bliver af den danske minkbranche betragtet som ét marked. Kopenhagen Fur, som fra sit auktionshus i Glostrup sælger størstedelen af de danske minkskind til kinesiske opkøbere, forklarer, at stigningen både skyldes bedre priser på minkskindene og flere salg.

Asiatiske marked
  • De asiatiske markeder tegner sig for det største salg med en samlet afsætning på godt 32 mia. kr. og 35 pct. af det globale salg.
  • Europa kommer lige efter med salg for 25 mia. kr., hvilket tegner sig for 28 pct. af det globale salg.
  • Tredjestørste marked er det euroasiatiske, som dækker over landene Rusland, Tyrkiet, Ukraine og Kasakhstan. Salget hertil er på 24,5 mia. kr., hvilket svarer til 27,5 pct. af verdenssalget.
  • Nord- og Sydamerika står for 7 pct. af det globale salg, hvilket baserer sig på salg for 6,8 mia. kr.
Kilde: Kopenhagen Fur.

Pelssalg til Asien tredoblet

"Fremgangen er primært drevet af kinesiske opkøbere, som sender skindene til produktion i Kina for derefter at sælge dem i Kina og Hongkong eller geneksportere dem til Europa og Nordamerika," siger Sander Jacobsen, der er kommunikationschef i Kopenhagen Fur.

Det asiatiske marked oplevede i fjor en stigning i efterspørgslen på 5 pct. Pelssalget i Asien er over det seneste årti tredoblet, ifølge en rapport fra pelsbranchens internationale samarbejdsorganisation (IFTF).

Det internationale pelssalg slog alle rekorder i 2011/2012 med et samlet salg på knap 89 mia. kr. Dermed er salget i løbet af det seneste årti steget med 44 pct.

Bedre priser

Selvom salget går godt, presser Danmarks største konkurrenter på. I Polen er produktionen af minkskind de seneste fire år steget med 27 pct., og Kina har overhalet Danmark som verdens største minkproducent.

De danske pelsavlere har dog én klar fordel: Prisen.

"Danske minkskind sælges i gennemsnit for 20-25 pct. mere sammenlignet med producenter fra andre lande. Det hænger sammen med, at danske minkskind har en god kvalitet og et godt renommé," siger Sander Jacobsen.

Kopenhagen Fur solgte i 2012 minkskind for 10,6 mia. kr., og man håber, at det vil stige til mellem 12 og 13 mia. kr. i år.

Pels på mode

Det større salg skal dog ikke kun komme fra det asiatiske marked. Denne sæsons internationale modeuger i Paris, London, New York og Milano efterlod et klart indtryk af, at næste sæson står i pelsens tegn.

Det, håber Kopenhagen Fur, smitter af på efterspørgslen.

"Det betyder meget for salget af vores produkter, at pelsskind fylder i modebranchen," siger Sander Jacobsen.

BRANCHENYT
Læs også