Voldsom stigning i grundskat på vej

Det er ikke slut: Boligejere får også fremover kæmpe stigninger i grundskatten.

I 89 af landets 98 kommuner vil grundskatten stige i de kommende år, viser beregninger fra Nordea. Foto: Annelene Petersen.

Der er meget mere i vente for boligejere, som de seneste seks år har set grundskatten skyde i vejret.

I 89 af landets 98 kommuner vil grundskatten stige i de kommende år, viser beregninger fra Nordea.

"For nogle boligejere bliver regningen ret voldsom," fortæller Lise Nytoft Bergmann, der er boligøkonom i Nordea.

Et efterslæb

I 2001 blev der indført et loft for, hvor meget grundskatten må stige. Grundskatten bliver beregnet ud fra ejendommens grundværdi, og grundskatten må maksimalt stige med 7 pct. om året.

Grundskatten er på landsplan i gennemsnit steget 5,8 pct. årligt de seneste ti år. Værdien på grunde er steget væsentligt mere. Grundskatten er med andre ord lavere, end den burde være, og det er dette efterslæb, som er årsagen til, at grundskatten stiger de kommende år, indtil skatten har indhentet grundværdien.

"I mange kommuner er grundene ikke vurderet så højt, så her kommer den samlede regning for boligejerne næppe til at slå bunden ud af deres økonomi. Andre steder har boligejerne markante stigninger i vente," siger Lise Nytoft Bergmann.

De kommuner, hvor regningen stiger mest i de kommende år, er beliggende i og omkring hovedstadsområdet og landets andre store byer.

Grundskat på over 100.000 kr.

Et eksempel:

I Frederiksberg Kommune betaler boligejere i gennemsnit 42.470 kr. i grundskat.

Det svarer til skat af under halvdelen af grundværdien.

Hvis grundværdien bliver liggende på det nuværende niveau, og grundskatten derfor vokser automatisk med de tilladte 7 pct. om året, vil grundskatten først have indhentet grundværdien om 15 år.

Grundskatten vil til den tid være 100.540 kr., hvilket er en stigning på 58.070 kr.

Eksemplet forudsætter, at grundværdien ikke ændrer sig i de 15 år.

"Stiger ejendommens grundværdi, bliver regningen større, og falder den, bliver regningen mindre," siger Lise Nytoft Bergmann.

Pensionister kan styre udenom

Hun peger på, at nogle boligejere helt sikkert vil blive ramt på økonomien af de kraftige stigninger.

"Om det vælter læsset, kan man nok ikke konkludere, men det er uden tvivl med til at presse boligejernes budgetter," siger hun.

Pensionister i de hårdt ramte kommuner vil ofte kunne styre udenom de store stigninger, fordi de har mulighed for at få indefrosset deres ejendomsskatter.

Læs også