Heathrow kæmper for overlevelse

Med en ny landingsbane vil kapacitetsproblemet i Storbritannien være løst i en længere periode, lyder det.

Kirsty Wigglesworth

Den øverste chef for den store lufthavn Heathrow ved London blander sig nu i striden om, hvordan problemet med den knappe kapacitet over Storbritannien og London skal løses.

Heathrow ved London er i dag så spækket med afgange og ankomster, at der næsten ikke kan presses flere fly ind, men problemet kan løses ved at bygge en ny landingsbane, så lufthavnen får tre landingsbaner.

"En ekstra landingsbane i Heathrow ville levere tilstrækkelig ny kapacitet inden for en overskuelig fremtid," lyder det i en erklæring fra lufthavnen og dens øverste chef Colin Matthews til den såkaldte lufthavnskommission, der skal finde en løsning på problemet.

Strid om ny lufthavn

Kommentaren skal ses i lyset af, at der i øjeblikket hersker der stor uenighed om, hvordan problemet skal løses. Londons borgmester Boris Johnson går ind for at bygge en helt ny lufthavn ved Thames Estuary - flodmundingen, hvor Themsens vand møder Nordsøen - omtalt som Thames Estuary Airport - og samtidig helt eller delvist lukke Heathrow.

Hvis projektet med en ny lufthavn skal være økonomisk levedygtigt, kræver det nemlig at der sker ændringer af Heathrow.

Men borgmesteren har mødt modstand - flere parter er nemlig fortalere for at udvide Heathrow med en tredje eller endda en fjerde landingsbane.

Flyselskab vil overveje mulighederne

Det store britiske luftfartsselskab British Airways har flere gange blandet sig i striden. Senest har Willie Walsh, der står i spidsen for ejeren af British Airways, International Airlines Group, nu advaret om, at flyselskabet ikke automatisk vil flytte ind i en ny lufthavn.

"Man antager, at vi vil flytte alle vores aktiviteter, hvis regeringen bygger en ny lufthavn og lukker Heathrow. Men det er en stor fejltagelse, for vi vil bruge en ny lufthavn til at overveje vores forretningsplaner," lyder det fra Willie Walsh.

BRANCHENYT
Læs også