Kreditkort-fiasko lurer i Skat

Et stort anlagt projekt målrettet udlandsdanskere er kommet i modvind.

Med et provenu på omkring en halv milliard kroner og flere hundrede skattesager lignede det store prestigeprojekt "Credit Card" umiddelbart en succes for Skat.

Men noget kunne tyde på, at det i stedet er ved at udvikle sig til noget, der minder om et mareridt.

I hvert fald måtte Skat tidligere i år opgive et stort anlagt skatteslagsmål med den tidligere fotomodel Camilla Vest og hendes mand, Peder Nielsen. Hun blev frifundet i en sag om skattepligt til Danmark i slipstrømmen på en lignende sag, hvor det blev afgjort, at statsminister Helle Thorning-Schmidts mand, Stephen Kinnock, ikke var skattepligtig til Danmark.

Camilla Vest-sagen
  • Camilla Vest Nielsen flyttede til USA i 1995 med sin mand for at arbejde som model.
  • I 2000 flyttede ægtefællen alene tilbage til Danmark, mens Camilla Vest Nielsen tilsyneladende blev boende i USA.
  • Skat mente dog, at hun i realiteten havde boet i Danmark sammen med sin mand uden at betale dansk skat af sine millionindtægter.

Flere frifindelser

Nu meddeler Skat så, at man er parat til at se på en række lignende sager, der allerede er afgjort, og hvor der meget vel kan vente flere frifindelser.

"Hvis der kommer flere sager frem, der viser, at Skat har været ekstremt aggressiv i forbindelse med at finde formuer i udlandet og danskere, der er skattepligtige til Danmark, og det viser sig, at Skat har taget fejl, så vil det være en fiasko for Skat," siger lektor i skatteret ved Aalborg Universitet Thomas Rønfeldt.

Skat meddeler, at der kan være op mod 100 allerede afgjorte sager om udlandsdanskeres skattepligt, som står foran en revurdering. Dermed kan Skat stå over for en stor regning. Alene i sagen om Camilla Vest er der tale om et skattebeløb på omtrent 6 mio. kr.

Skal selv på banen

Det vil dog efter alt at dømme være op til de enkelte personer at tage sagen op igen.

"De pågældende skal formentlig selv henvende sig, da Skat ikke fører register over, hvem der kan tænkes at være i en lignende situation. Men Skat skal sørge for at offentliggøre reglerne på den bedst mulige måde, så den pågældende skatteyder har mulighed for at finde ud, om vedkommende er i en sammenlignelig situation," siger Thomas Rønfeldt.

Burde se på reglerne

Reglerne på området har flere gange været været beskyldt for at være uklare og svære at manøvrere i for borgerne. Den kritik tilslutter Thomas Rønfeldt sig.

"Det er båret af mange subjektive omstændigheder, der varierer fra sag til sag. Det kan virke en smule uigennemskueligt for borgerne at vurdere, om de er skattepligtige til Danmark eller ej.

I lyset af de her sager burde man kigge på reglerne igen for at se, om det er muligt at gøre dem lettere forståelige. Men det skal siges, at reglerne bygger på international regulering, og derfor er det ikke kun Danmark, der skal tage det op," siger skatteeksperten.

Dømt og siden frikendt

Camilla Vest blev i 2011 sammen med sin mand, Peder Nielsen, idømt en fængselsstaf på et år og ni måneder samt en bøde på samlet 6,6 mio.  kr. for grov skatteunddragelse i perioden 2001-2003, fordi hun i årene "ikke blot havde bopæl til rådighed, men tillige udførte arbejde her" på et tidspunkt, da hun var bosiddende i New York.

Men da Skat i 2012 kom frem til, at Stephen Kinnock i en lignende sag ikke var skattepligtig, fordi han kun havde udført "sporadisk" arbejde i Danmark, var der altså basis for at se på Camilla Vests sag endnu en gang.

Det gjorde Østre Landsret i november 2012 og Landsskatteretten i februar i år. Begge instanser frikendte fotomodellen med henvisning til afgørelsen i Kinnock-sagen.

"Jeg synes, at Skat har grebet det her helt forkert, meget aggressivt, meget nidkært og i bund og grund lidt ubehageligt an," lyder kritikken fra Thomas Rønfeldt.

Blacklistede sag

Han påpeger blandt andet det uheldige i, at Skat blacklistede Stephen Kinnocks sag internt i myndigheden med den konsekvens, at Camilla Vests forsvar ikke kunne få adgang til afgørelsen, der efter alt at dømme spillede en afgørende rolle for frifindelsen.

"Jeg synes, at det er forfærdeligt, at man blacklister noget, som man ved kan have konkret betydning - ikke bare for skattesagen, men for om hun skal i fængsel eller ej," siger Rønfeldt.

Skat-direktør Jesper Rønnow Simonsen svarede tidligere på året i et større interview i Morgenavisen Jyllands-Posten på kritikken.

Her er der jo tale om, at I tilbageholder informationer, som havde betydning for den pågældende borgers skattesag, og som faktisk endte med at betyde, at hun blev frikendt. Hun kunne jo være endt i fængsel. Er det ikke en skræmmende tanke?

"Helt enig. Men jeg vil vende tilbage til det generelle, for jeg kan ikke udtale mig om konkrete skattesager: Det er lige præcis derfor, det er ekstremt vigtigt, at vi opfører os ordentligt og fagligt korrekt hele vejen igennem. Vi har nogle vidtgående midler til at intervenere i folks liv og i virksomheders drift, og det sætter bare nogle ret høje krav til standarden af vores sagsbehandling," sagde han i slutningen af april.

 

BRANCHENYT
Læs også