Endelig: Andelsboliger stiger i pris

Andelsboligerne er hårdt mærket af boligkrisen, men der er lys forude.

Priserne på andelsboliger ikke mindst i København er steget overraskende meget på det seneste. Arkivfoto: Jyllands Posten/Niels Hougaard

Der er godt nyt for ejere af andelsboliger ikke mindst i København. Her er priserne steget markant, og det er blevet lettere at sælge.

Andelsboligpriserne har været bemærkelsesværdigt stabile det seneste år. Men i fjerde kvartal skete der noget. Priserne steg med hele 4 pct. fra fjerde kvartal 2012 til 1. kvartal 2013.

På et år er priserne på andelsboliger steget 7,3 pct. Dermed ligger de lige i hælene på ejerlejlighederne, der er steget med 10 pct.

Overraskende udvikling

I Realkredit Danmark, der har opgjort tallene, betegner man udviklingen som overraskende.

Prisudvikling

Priserne på ejerlejligheder i København er steget 10 pct. på et år.

Andelsboligerne er steget 7,3 pct. Udviklingen her har taget fart i de seneste måneder.

"Der er tale om en overraskende kraftig prisstigning på andelsboliger i Region Hovedstaden.  De pæne prisstigninger det seneste år har betydet, at afstanden mellem maksimalpriserne og købspriserne nok engang er på skrump," siger cheføkonom i Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig, til epn.dk.

Gennemsnitligt set lå købstilbuddene på andelsboliger i København 6,5 pct. under maksimalprisen. I 2009 lå den rabat helt oppe omkring 20 pct.

"Det er altså blevet mere normalt at handle andelsboligerne tættere på maksimalpriserne. Når det er sagt, er der dog stadig store forskelle på tværs af markedet, hvor nogle andelsboliger handles langt fra maksimalprisen. I det hele taget gælder det, at maksimalprisen aldrig må ses som en vejledende pris for andelsboligen. Som altid skal man som potentiel køber se nærmere på den underliggende økonomi og finansiering i andelsboligforeningen," siger Christian Hilligsøe Heinig.

Find en rådgiver

Realkredit Danmark anbefaler generelt alle at alliere sig med en rådgiver før køb. Derved sikrer man sig bedst muligt mod senere eventuelt ubehagelige økonomiske overraskelser.

Det er ikke kun på prisfronten, at der er fremgang at spore på andelsboligmarkedet.

"Vi har også været vidne til en større interesse for at købe andelsboliger i årets første kvartal, og købsinteressen hos os har ikke været større siden 2010."

Christian Hilligsøe Heinig vil dog ikke gå så langt som til at betegne prisstigningerne som et gennembrud. Dertil er de økonomiske udsigter for svage.

"Det er dog klart, at de seneste tal for boligmarkedet understreger, at der i visse segmenter og i visse områder af landet er tale om en tydelig bedring på boligmarkedet," fastslår cheføkonomen.

BRANCHENYT
Læs også