Sådan sælger man et skrækhus

Tusindvis af boliger har været til salg i årevis. Men der er stadig håb.

Næsten hver tredje bolig med et til salg-skilt har været på markedet i over et år, og især i landets yderkommuner står tusindvis af ubeboede huse og visner hen.

Men det er muligt at sælge, og det er ikke kun ejendomsmæglerens ansvar. Boligsælgerne kan også selv skrue på forskellige håndtag, der øger chancen for et salg.

Prisen er afgørende

I første omgang skal man fastslå, om boligen overhovedet kan anvendes.

"Kan den det, er det muligt at sælge den. Det afhænger blot af prisen," siger Jan Nordmann, der er kommunikationschef i EDC, til epn.dk.

Liggetiderne på det danske boligmarked er rekordhøje, og nogle boliger har sågar været til salg i op til seks år. Hvis en anvendelig bolig har været til salg i lang tid, kan det dog hænge sammen med, at sælgeren ikke pinedød har brug for at sælge, eller ikke er villig til at gå ned til den rette pris.

"Nogle boligsælgere har måske så meget gæld i boligen, at de har brug for en vis pris for ikke at skulle sælge med underskud. Hvis sælgeren ikke kan bære et stort tab, får man ofte nogle lange salgstider," forklarer Jan Nordmann.

Fjern den fra markedet

Han peger på, at det kan være en god idé at fjerne en bolig fra markedet, hvis den har været til salg i årevis. Lange liggetider kan virke afskrækkende på potentielle købere.

"Købere, der har set en bolig i avisen flere gange eller på nettet gennem længere tid, vil ofte tænke, at der må være noget grueligt galt med boligen, siden den ikke er blevet solgt. Men det kan sagtens være et ganske udmærket hus."

Et svært sælgeligt hus stiller samtidig ekstra krav til ejendomsmægleren.

"Der skal gøres en større salgsindsats. Mægleren skal arbejde flittigere med sit køberkartotek og samtidig være god til at overtale potentielle købere til at komme og se på huset," siger Jan Nordmann.

Går ud over hele byen

De seneste tre år er antallet af ubeboede parcel- og stuehuse steget til 49.000 boliger. Det svarer til ca. 4 pct. af alle danske parcel- og stuehuse.

Tallet er udtryk for, at mange danskere har svært ved at sælge boligen, og de mange spøgelsesboliger har en negativ effekt på boligpriserne i nærområdet.

"Én ting er at have en spøgelsesbolig som nabo, noget andet er, hvis en hel by er præget af tomme boliger. Det går ud over salgbarheden og trækker priserne ned, og det er som regel et led i en udvikling, hvor folk flytter fra byen, købmanden og skolen lukker, og bussen stopper med at køre," siger Jan Nordmann.

BRANCHENYT
Læs også