Vilhelmsen vil forbyde investeringer i klyngebomber

Det skal være slut med, at danskernes pensionsopsparring kan yngle på grund af bomber.

SF-formand og erhvervs- og vækstminister, Annette Vilhelmsen,vil have et råd til at se på mulighederne for at stoppe danske investeringer i klyngebomber. Foto: Ditte Lysgaard Holm

Alt for mange civile er hvert år uskyldige ofre for ikke-eksploderede sprængladninger, og derfor skal investeringer i klyngebomber og såkaldte antipersonelminer nu forbydes i Danmark. Det mener erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen (SF), som på vegne af regeringen nu sætter gang i et arbejde, der skal resultere i lovgivning mod danske investeringer i konventionsstridige våben. Det skriver Politiken mandag.

»Danmark har underskrevet konventioner, der forbyder enhver brug af landminer og klyngevåben. Men det forhindrer ikke investeringer i de samme våben. Jeg vil nu sikre, at danske investeringer ikke bidrager til produktionen af disse skrækkelige våben«, siger Annette Vilhelmsen til Politiken og tilføjer:

»Personligt ville jeg gerne have vished for, at mine pensionspenge ikke blev investeret i klyngebomber«.

Andre lande har sagt nej

Planen er ifølge Vilhelmsen, at Rådet for Samfundsansvar, der er nedsat for at rådgive regeringen i spørgsmål om virksomheder og myndigheders samfundsansvar, skal undersøge omfanget af investeringerne og komme med indspark til, hvordan en konkret lovgivning kan udformes - gerne med udgangspunkt i lande som Belgien og Holland, der allerede har et lignende forbud.

I rådet sidder blandt andre repræsentanter fra erhvervslivet - herunder Dansk Erhverv og Finansrådet - samt interesseorganisationer som Forbrugerrådet og Røde Kors.

Hos Folkekirkens Nødhjælp, hvor en vigtig del af arbejdet er at fjerne ikkeeksploderede landminer og klyngebomber i for eksempel Burma, DR Congo og Libanon, er man glad for ministerens udmelding:

»Det er et yderst velkomment skridt. Det er på høje tid, når man tænker på, at Danmark for lang tid siden har indført forbud mod brugen af disse våben. Nu ser vi frem til detaljerne i et kommende lovforslag. Og vi bidrager også gerne med gode råd til ministeren«, siger chef for minerydning i Folkekirkens Nødhjælp, Richard MacCormac, til Politiken.

BRANCHENYT
Læs også