Huskøbere får mindre i nedslag

Udbudspriserne for boliger er justeret ned med 3,2 mia. kr. i år. Kan det blive ved?

Det er stadig nødvendigt at give rabat, hvis man vil sælge sin bolig. Siden nytår er der givet rabat for ca. 3,2 mia. kr., viser nye tal fra boliga.dk. Men selv om det lyder voldsomt, er der tale om det laveste nedslag i udbudspriserne siden 2007, og sammenligner men med sidste år, er der oven i købet tale om et fald på 1,3 mia. kr.

"Det kan lyde voldsomt, at boligsælgerne må vinke farvel til et så stort beløb, men omvendt er det ikke noget, der gør, at vi danskere samlet set vinker farvel til en betydelig formue. For det betyder, at boligkøberne skal låne et mindre beløb, og dermed skal gældssætte sig mindre end ellers. Der er altså tale om en "omfordeling" fra sælgere til købere," siger cheføkonom i Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig.

En stabilisering

Han mener, at tallene er en understregning af, at boligmarkedet har lagt det værste bag sig og befinder sig i en stabiliseringsfase.

De samlede prisnedslag er påvirket af det boligudbud. Jo flere boliger, der er til salg desto større vil de samlede nedslag i udbudspriserne også kunne blive.

"Renser vi nedslagene i udbudspriserne for boligudbuddet, viser det sig, at et gennemsnitligt parcelhus til salg fik skåret omkring 10.000 kr. af udbudsprisen pr. måned i årets første fem måneder," siger Christian Hilligsøe Heinig.

Han mener, der er to hovedforklaringer på udviklingen:

  • For det første har boligpriserne holdt sig nogenlunde stabile det seneste års tid, og dermed er "fundamentet" under udbudspriserne ikke skredet yderligere.
  • For det andet er kløften mellem sælger og køber blevet mindre de seneste kvartaler. I henhold til tal fra boligsidens markedsindeks, så var det endelige forhandlingsnedslag i udbudsprisen ved salg på cirka 98.000 kr. for et hus på 140 kvadratmeter i april - det er et fald på 16.800 kr. i forhold til året før.

Usikre boligkøbere

"Boligmarkedet fortsætter stabiliseringstakterne, men det er klart, at markedet stadig er udsat, hvis dansk økonomi ikke formår at komme op i højere omdrejninger. Der er meget usikkerhed hos boligkøberne. Det er en vigtig forklaring på den stadig sløje handelsaktivitet, der kendetegner boligmarkedet helt generelt," mener Christian Hilligsøe Heinig.

BRANCHENYT
Læs også