Hvad er billigst sydpå: Bilen eller flyet?

Der kan være andre fordele ved at vælge den dyre løsning, lyder det fra FDM.

Flyet vinder på tid, mens bilen vinder på pris, når det gælder ferieturen sydpå, lyder det fra FDM.

Skal familien bruge to dage i egen bil eller en halv dag i fly for at nå frem til feriemålet i det sydlige Europa?

Hvis prisen er afgørende, skal familien vælge at køre i bilen. Det gør typisk ferien 2.500-4.000 kr. billigere. Til gengæld kan der være andre fordele ved at vælge flyveturen.

Flyet kapper typisk 75 pct. af rejsetiden, men for nogen er køreturen en del af oplevelsen.

Allan Skytte Christensen, forbrugerøkonom FDM

Det er bilistorganisationen Forenede Danske Motorejere, FDM, der har ladet sin forbrugerøkonom og sit rejsebureau regne på ferieudgifterne.

Tre populære feriemål

FDM har regnet på, hvad det vil koste for en familie med to voksne og to børn at rejse til henholdsvis Gardasøen i Italien, den franske riviera eller til Alsace i det nordøstlige Frankrig.

Der er regnet med priser for perioden 3.-16. juli, og beløbene dækker kun rejsen, mens ophold og forplejning ikke er medregnet. Til prisen for flybilletter er lagt udgift til billeje, så de to grupper har samme mobilitet på feriestedet. Til priserne for flyrejse fra København skal tillægges indenlandske rejseomkostninger for rejsende fra provinsen.

Destination Kør selv fra København Kør selv fra Aarhus Flyv fra København (inkl. billeje)
Gardasøen 8.616 kr. 7.652 kr. 11.076 kr.
Rivieraen 10.192 kr. 9.103 kr. 13.176 kr.
Alsace 6.244 kr. 5.159 kr. 10.050 kr.

"Hvis man vil have et retvisende regnestykke på, hvad ferien reelt koster, er det ikke nok at se på, hvad brændstoffet til bilen koster. Der er nemlig mange skjulte omkostninger forbundet med at køre i egen bil," lyder det fra FDM's forbrugerøkonom Allan Skytte Christensen. Se flere detaljer hos FDM.

Vejafgifter og værditab

Han henviser bl.a. til, at der i nogle lande skal betales for at benytte dele af vejsystemet. Nogle steder sker det ved at købe en vignet, som placeres i forruden. Samtidig kan der være et ekstra værditab på bilen som følge af den ekstra brug.

"Det kan spares nogle penge ved at undgå at køre i visse lande. Derfor kan man med fordel benytte en ruteplanlægger, der tager højde for de forskellige vejafgifter," forklarer Allan Skytte Christensen.

Han peger også på, at man kan argumentere for og imod at medregne et ekstra værditab.

"Hvis man ved køb af bilen var indstillet på, at den også skulle bruges til ferieture, kan man tale for at holde værditabet ude af regnestykket. Men hvis udgangspunktet var, at man skulle pendle til og fra arbejde og bringe børnene til sport, vil de ekstra kilometer give et værditab," forklarer han.

Flyet vinder på tid

Til flyets fordele taler først og fremmest transporttiden.

"En køretur i bilen tager 15-18 timer, og derfor anbefaler vi en overnatning undervejs.

Flyveturen er overstået på 3-4 timer, og flyet kapper typisk tre fjerdele af rejsetiden. Men det er et individuelt valg. Nogen foretrækker at sætte sig ind i flyet og leje bil på stedet. Andre betragter køreturen som en del af oplevelsen," siger Allan Skytte Christensen.

Spar penge med mellemlanding

Han gør også opmærksom på, at flybilletter typisk kan købes billigere, når man bestiller i god tid.

"Vi indhentede priser i sidste uge. Hvis man er tidligt ude, er det muligt at købe billigere billetter," tilføjer Allan Skytte Christensen.

Hos FDM Travel peger den administrerende direktør, Jan Lockhart, også på muligheden for at få billigere flybilletter, hvis man er villig til at acceptere mellemlandinger.

"Der kan faktisk være mange penge at spare ved at mellemlande - også uden at det tager væsentligt længere tid," siger Jan Lockhart.

BRANCHENYT
Læs også