Flere huse kom på tvangsauktion

Maj blev en grim måned, viser nye tal. Region Sjælland er hårdest ramt.

Fra april til maj steg antallet af tvangsauktioner fra 394 til 437, viser netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik. Foto: Kim Nielsen

Antallet af danskere, der har måttet lade boligen gå på tvang, er steget.

Fra april til maj steg antallet af tvangsauktioner fra 394 til 437, viser netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik.

Nok er der tale om en kraftig stigning, men det får ikke alarmklokkerne til at ringe i BRFkredit.

Beskæftigelse afgørende

"I faktiske tal må man sige, at niveauet er ganske stabilt. Det sæsonkorrigerede antal tvangsauktioner har ligget og svinget imellem 361 og 437 med et snit på 398. Så vi ligger lidt i den skuffende ende af intervallet men fortsat inden for den ramme, vi kan kalde for uforandret," siger Ulrikke Ekelund, der er cheføkonom i BRFkredit.

Stigningen er en påmindelse om, at boligmarkedet ikke for alvor er vendt., mener Las Olsen, der er privatøkonom i Danske Bank. Realkreditforeningen er enig.

"Boligmarkedet afspejler økonomien, og hvis boligmarkedet skal i fremdrift, kræver det, at vi begynder at få positive meldinger fra dansk økonomi, som vil kunne give større forbrugertillid og jobskabelse i Danmark. Med de meget lave renter, vi har i øjeblikket, er netop beskæftigelsen den klart vigtigste parameter for, hvordan det går med tvangsauktionerne," siger direktør Karsten Beltoft.

"Region Sjælland er en af de regioner i Danmark, der oplever lavest handelsaktivitet, og er samtidig den region med den højeste andel tvangsauktioner."

Peter Jayaswal, Realkreditrådet.

Region Sjælland dumper

Dagens tal afslører, at der er store regionale forskelle på, hvordan antallet af tvangsauktioner udvikler sig. I Region Midtjylland og Region Hovedstaden er antallet lavt. Her har der i 2013 været cirka 9 tvangsauktioner for hver 10.000 boliger.

Værre står det til i Region Sjælland, hvor der har været cirka 19 tvangsauktioner for hver 10.000 boliger. Det skyldes, at boligsalget i regionen er trægt.

"Region Sjælland er en af de regioner i Danmark, der oplever lavest handelsaktivitet, og er samtidig den region med den højeste andel tvangsauktioner," siger Peter Jayaswal, underdirektør i Realkreditrådet.

Færre auktioner i vente

Der er imidlertid lysglimt at spore, når man kigger nærmere på tallene. Antallet af tvangsauktioner er faldet i 4 ud af 5 regioner sammenlignet med samme periode i 2012.

Nordea forventer, at det samlede antal tvangsauktioner lander 5 pct. lavere i 2013 end i 2012. Det hænger sammen med, at boligmarkedet så småt begynder at stabilisere sig.

"I kombination med den fortsat meget lave rente, den flade ledighedsudvikling og den stigende realløn betyder det, at boligejere, som er kommet i økonomisk bekneb, har nemmere ved at danne sig et realistisk overblik over situationen. Og når man ved, hvor man står økonomisk, og hvad man kan forvente af fremtiden, så er det også nemmere at få taget nødvendige geværgreb rettidigt," lyder det fra boligøkonom Lise Nytoft Bergmann.

BRANCHENYT
Læs også