Er Abenomics-effekten ved at sætte ud?

Den hidtil så succesrige pengepolitiske medicin mod Japans slumrende økonomi svigter.

Det toneangivende aktieindeks i Tokyo faldt torsdag med 6,4 pct. Dermed er Nikkei-indekset dykket over 21 pct. siden den 23. maj, da indekset var kravlet op til det højeste i over fem år. Foto: Shizuo Kambayashi/AP

Med et stort kursfald på 6,4 pct. i løbet af torsdagens handel er det japanske aktiemarked officielt i bear-marked.

Betegnelsen dækker over et markant nedadgående marked, hvor kurserne er faldet mere end 20 pct. siden toppen.

Samtidig er den japanske yen styrket i den seneste tid, og det skaber ikke mindst problemer for den eksporterende del af det japanske erhvervsliv.

Seddelpressen kører

Der var ellers markant fremgang at spore i landets trængte økonomi i løbet af foråret efter, at den nye premierminister Shinzo Abe havde lanceret sin meget aggressive kombination af finans- og pengepolitiske lempelser - populært kaldet "Abenomics". Blandt andet lod man seddelpressen roterer ganske flittigt.

Den japanske centralbank har den seneste tid opkøbt obligationer for omkring 70 mia. dollars om måneden, hvilket næsten svarer til niveauet i den amerikanske centralbank, der beskæftiger sig med en økonomi, som er næsten tre gange så stor.

Masser af luft i ballonen

Nu er frygten, at Abenomics er ved at miste sin effekt. Investorerne er i hvert fald blevet mindet om, at der bliver pustet meget luft ind i den japanske aktieballon, som investeringsøkonom i Nordnet Per Hansen udtrykker det.

"De ekstreme kursstigninger, vi så indtil maj, er ikke, som nogen antager, et signal om, at investorerne har fået en stigende tillid til den japanske økonomiske genopretning med en bil som kører på én cylinder.

Det er hovedsagelig et udtryk for, at investorerne reagerer på valutasvækkelsen og anerkender, at det giver stigende indtjening- og indtjeningsmuligheder til de japanske virksomheder," siger han i en kommentar.

Den rette medicin

I Nordea tror man dog stadigvæk på den japanske pengepolitik anno 2013.

"Grundlæggende vurderer vi dog fortsat, at Abenomics er den rette medicin for den japanske økonomi, da den udover den lempeligere økonomiske politik også (i hvert fald efter planen) vil blive fulgt af store strukturelle reformer," skriver Nordea i sin morgenrapport.

Netop reformer er kodeordet i den sammenhæng, noterer Nordea.

Behov for reformer

De kan være vanskelige at gennemføre, det har man ikke mindst i Europa måttet sande, men omvendt kan det gøre endnu mere ondt, hvis det ikke lykkes.

"Hvis ikke den kraftige forøgelse af den japanske pengemængde bliver fulgt at strukturelle reformer, risikerer de japanske myndigheder at stå tilbage med en økonomi om nogle år, der fortsat vil være fanget i deflation og nulvækst, og hvor det eneste synlige resultat af Abenomics vil være en endnu større offentlig gæld og nogle kraftigt oppustede balancer i Bank of Japan," skriver Nordea.

Det toneangivende aktieindeks i Tokyo faldt torsdag med 6,4 pct. Dermed er Nikkei-indekset dykket over 21 pct. siden den 23. maj, da indekset var kravlet op til det højeste i over fem år.

BRANCHENYT
Læs også