0

Vi sætter penge til, når vi sparer op

Danskerne har mistet interessen for at beskytte opsparingen.

Vi kunne lige så godt lægge pengene under madrassen som at spare op via en lønkonto. Men vi bruger lønkontoen i stor stil alligevel. Foto: JP/EMIL RYGE CHRISTOFFERSEN

"Vi forstår det ikke."

Sådan lyder det fra Morten Westergaard, der er partner i den uafhængige bankportal, Mybanker.

Her har man konstateret, at interessen for at få en højere rente er faldet dramatisk hos danskerne. Konsekvensen er, at mange taber penge på deres opsparing, fordi inflationen langsomt, men sikkert æder den op.

Shopper ikke længere

"Interessen for at shoppe renter var fem-seks gange så stor for bare et eller to år siden. I langt de fleste banker får man 0 pct. eller meget lidt i rente på en lønkonto. Alligevel lader mange ganske store beløb stå der," siger Morten Westergaard til epn.dk.

Inflation og renter

Danskerne har sparet 851 mia. kr. op i bankerne. Mange af pengene står til en rente omkring 0.

Hvis man skal beskytte sin opsparing mod inflation, skal man have en rente på blot 0,9 pct.

I øjeblikket kan man få en rente på op til 1,80 pct., hvis man vil binde sine penge i et år.

I Nykredit undrer man sig også over danskernes passivitet. Vi har ca. 851 mia. kr. stående på forskellige bankkonti. Mange af dem står til en lav rente. Inflationen er i øjeblikket 0,9 pct., og får man en rente, der er lavere end det, sætter man reelt penge til, fortæller forbrugerøkonom i Nykredit, Johan Juul-Jensen.

"Efter finanskrisen er danskerne blevet ekstremt forsigtige. Det gælder også med aktieinvesteringer. Vi gemmer til dårligere tider. Ironisk nok fører den overdrevne trang til sikkerhed til, at man taber penge ved at have dem stående," siger Johan Juul-Jensen til epn.dk.

Målrettet kampagne

I Nykredit arbejder man målrettet på at få kunderne til at beskytte deres opsparing. Hver gang en indlånskonto med binding udløber, kører Nykredit en kampagne for at få folk til at vælge et produkt med en højere rente.

"Det kræver en aktiv indsats fra vores side, ellers glemmer kunderne at forholde sig til det. Og vi mener, det er fornuftigt at sikre formuen," siger Johan Juul-Jensen.

Han er overbevist om, at de fleste ved, at de let kan få en højere rente, men at de har svært ved at træffe en beslutning om at få gjort noget ved det.

"Når man er usikker på fremtiden, er man bange for at binde sine penge. Men selv om man vælger en konto med binding, kan man altid slippe ud af det. Typisk skal man betale et gebyr eller en rentedekort. Men man sætter ikke noget til."

Let at slå inflationen

I Mybanker undrer man sig over kundernes passivitet. For selv om rentesatserne ikke er så høje som under finanskrisen, så behøver man ikke binde sine penge ret længe for at slå inflationen.

En binding på blot et år kan give en rente på 1,80 pct. Binder man pengene i tre år, kan renten være 2,5 pct., og har man mod på fem år, kan man få 3 pct. i rente.

"Set i forhold til inflationen er det en fornuftig rente. Hvis man kan beskytte sin opsparing mod inflationen, skal man da gøre det, for det er ganske let," mener Morten Westergaard.

Få de seneste erhvervsnyheder med vores nyhedsapp
BRANCHENYT
Læs også