Hemmeligheder fra skattely er dukket op

Nu kan alle og enhver søge i lækkede data fra en række skatteparadiser.

British Virgin Islands er et af de skattely, der er lækket oplysninger fra.  Foto: AP

Her til morgen blev sløret løftet for en række hemmeligheder.

Da blev det nemlig muligt at  se, hvem der har konti og selskaber i skattely samt hvem, der har hjulpet med at skjule pengene.

Det sker fordi OffshoreLeaks-databasen nu er delvist åbent for alle og enhver. Det skriver Politiken.

Her kan du bladre i dokumenterne.

Verdens største lækage

Databasen rummer 2,5 mio. dokumenter og regnes for verdens største lækage. Indtil videre har dokumenterne afsløret både ministre og bankdirektører som skattesnydere.

En australsk journalist ved navn Gerard Ryle modtog de hemmelige dokumenter fra en anonym kilde i tilbage i slutningen af 2011.

I dag er den australske journalist  direktør for en international sammenslutning af undersøgende journalister (ICIJ - The International Consortium of Investigative Journalists), som fra basen i Washington har arbejdet i månedsvis og med journalister fra alle verdenshjørner for at granske oplysningerne i databasen.

Dødsstraf og medieaftaler

De oplysninger, som nu er blevet tilgængelige for offentligheden, drejer sig om 100.000 navne på personer, selskaber og fonde, som har været involveret i oprettelsen af konti eller selskaber i skattely som British Virgin Islands, Singapore og Cook Islands.

Ingen emails og korrespondancer fra lækket er offentlige tilgængelige. Og det er heller ikke alle navne, som er blevet offentliggjort.

Nogle er udeladt, fordi de risikerer dødsstraf i deres land for at gemme penge, andre fordi ICIJ har indgået aftaler med medier, som vil undersøge sagerne nærmere.

F.eks. bliver nogle danske navne ikke offentliggjort endnu, da DR har en eksklusivaftale med ICIJ, og vil bruge oplysningerne i en dokumentarudsendelse til efteråret, skriver Politiken.

Læs også