Opsvinget ulmer i økonomien

De sidste uger har de økonomiske nøgletal taget en drejning til det bedre. Trenden kan være mere holdbar end i de to foregående år, håber økonomer.

Tilliden blandt forbrugere og industrivirksomheder strøg i vejret i juni. Foto: Lars Krabbe

I de forgangne uger har det ene økonomiske nøgletal efter det andet vist fremgang. Tilsammen danner de et billede af en økonomi, som bare venter på at få lov til at vokse.

Mest markant har man set tilliden blandt forbrugere og industrivirksomheder stryge i vejret i juni. Udviklingen har bragt Morgenavisen Jyllands-Postens Økonometer, som består af 11 nøgletal håndplukket af Nykredit til at give et nuanceret billede af temperaturen i dansk økonomi her og nu, op på det højeste niveau i næsten to år.

I modsætning til lignende perioder de seneste to år med spirende vækst, som er endt i ingenting, er økonomer nu mere optimistiske.

»Vi har før set tendens til, at økonomien er på vej op i tempo og så har fået nogle knæk. Men denne gang kan godt være anderledes,« siger Helge Pedersen, cheføkonom i Nordea.

De nye signaler fra økonomien har fået debatten om finanspolitikken til at blusse op igen.

Vismændene anbefalede i sidste måned, at man slækkede lidt på finanserne, som ellers vil virke hæmmende på væksten næste år.

Uenighed om lettelser

Nogle økonomer, som Tore Stramer, chefanalytiker i Nykredit, mener, at Danmark for første gang siden finanskrisen i 2008 er klar til at springe med på det næste opsving i den globale økonomi. Derfor bør politikerne overveje at lempe omkostningerne for virksomhederne yderligere. Vækstpakken sænkede ellers selskabsskatten og energiafgifter med omtrent 7 mia. kr. frem mod 2020.

Andre, som Helge Pedersen, mener, at man allerede har gjort rigeligt fra regeringens side. Nu er det op til forbrugerne og virksomhederne selv at klare resten.

Og så er der dem, der gerne vil se tiden lidt an, som Bo Sandemann Rasmussen, professor i økonomi på Aarhus Universitet. Han mener, man skal vente til forhandlingerne i november med at snakke stimulans.

Hvis det viser sig, at opsvinget i udlandet lader vente på sig, skal man måske gøre, som vismændene anbefaler, og stimulere efterspørgslen herhjemme, mener han. Hvis opsvinget på eksportmarkederne har taget fart, kunne man også overveje at sænke virksomhedernes omkostninger yderligere. Men er det hjemlige opsving blevet mere robust, så skal man slet ikke gøre noget, mener han.

»Det ser bedre ud, men det er for tidligt at lægge hovedet på blokken,« siger Bo Sandemann Rasmussen.

Læs også