Ansatte lyver sig fysisk syge

Hver fjerde har meldt sig fysisk syg fra arbejde, selvom problemet var psyken.

"Hej chef, jeg kommer ikke i dag, fordi jeg føler mig trist, fortabt og tom indeni."

Den melding vil mange danskere helst undgå. Derfor melder de sig i stedet syge under påskud af ondt i halsen, influenza eller migræne, skriver Avisen.dk

Hver fjerde dansker har løjet sig fysisk syg fra arbejde, selv om det i virkeligheden var psyken, den var gal med. Det viser en ny meningsmåling udført af analysebureauet Useerneeds for Skovhus Privathospital.

Stigmatisering

Resultatet er desværre ikke en overraskelse, siger Knud Kristensen, der er landsformand for Sind, som repræsenterer personer med psykiske lidelser.

"Det er en logisk konsekvens af den stigmatisering, der knytter sig til psykiske problemer, og den manglende åbenhed i forhold til psykisk sygdom, som desværre stadig hersker på arbejdsmarkedet," siger han til Avisen.dk.

Overordnet svarer 24 procent ja til, at de har fortalt en arbejdsgiver, at de var fysisk syge, selvom de i virkeligheden var stresset, trist eller på anden måde ramt psykisk.

Halvedelen har løjet

Men andelen er endnu højere, når man kigger på gruppen af personer, der har eller har haft en psykisk sygdom. Ud af de over 1.000 adspurgte i undersøgelsen gælder dette for 210 personer. Blandt denne gruppe har næsten halvdelen prøvet at lyve sig syg, når sjælen ikke var i form til job.

Seniorforsker Bo Netterstrøm fra arbejdsmedicinsk klinik ved Bisbebjerg Hospital vurderer, at større åbenhed omkring psykiske lidelser kunne forhindre mange af de stresskollaps, som plager arbejdsmarkedet.

"Hvis man tager det i opløbet, kan man nå at afværge en hel del. Specielt i situationer, hvor det er arbejdet, der belaster én, vil det være meget mere hensigtsmæssigt at sige det direkte til chefen," siger han til Avisen.dk.

Krisestemning forstærker tabu

Ifølge Bo Netterstrøm forstærkes det fremherskende tabu om psykisk sygdom af krisestemningen på arbejdsmarkedet.

"Hvis du har tendens til depression, eller har tendens til at føle dig udmattet, når det hele bliver for meget, så er det jo ikke noget, du lige ringer til din chef og siger. Det signalerer svaghed, og mange frygter måske, at det så er dem, der bliver fyret næste gang. Så er det bedre at sige, at man har ondt i halsen eller diarre, det er jo til at forstå," siger han.

På Skovhus Privathospital, der står bag undersøgelsen, giver resultatet også anledning til bekymring.

"Det er helt åbent at tale om, at arbejdet slider fysisk. Men når arbejdet også går ud over psyken, så er det mere skjult. Jeg er sikker på, at en åben kultur om dette vil gavne arbejdspladsen og fange en lidelse som stress i opløbet," siger sygehusdirektør Kit Kjærsgaard til Avisen.dk.

Læs også
Top job