Bankchef: Det utænkelige vil altid finde sted

Selv det værst tænkelige scenarie vil på et tidspunkt blive til realitet, lyder det fra chefen for Goldman Sachs.

Op til krisen blev USA ramt af et landsdækkende fald i boligpriserne. Foto: AP

Til september er det fem år siden, at investeringsbanken Lehman Brothers kollapsede og fik de finansielle markeder til at fryse til is. Krakket bliver i dag betegnet som begyndelsen på finanskrisen - bare få år tidligere havde de færreste forestillet sig, at verden ville blive kastet ud i en dyb krise.

Under krisen forsøgte Lloyd Blankfein som øverste chef for investeringsbanken Goldman Sachs at guide banken så sikkert som muligt gennem nedturen på de finansielle markeder. En nedtur, der på et tidspunkt også truede med at skubbe hæderkronede Goldman Sachs ud over kanten.

Krisen har dermed lært Lloyd Blankfein en vigtig lektie. Som investor er det vigtigt at forberede sig på det værst tænkelige scenarie, for på et tidspunkt vil det komme til at udspille sig. Det fortalte Lloyd Blankfein på et møde i Australien i fredags, skriver amerikanske CNBC.

Det utænkelige

Ifølge Lloyd Blankfein var det store problem under finanskrisen, at langt de fleste almindelige mennesker ikke troede, at en stor nedtur på det amerikanske boligmarked, kunne finde sted.

"Når man selv tror, at noget er usandsynligt, og alle andre deler det synspunkt, begynder folk at agere på måder, der gør det værst tænkelige scenarie mere sandsynligt," lød det fra Lloyd Blankfein.

"Alle troede, at det var så usandsynligt, at så mange mennesker ikke kunne betale af på deres boliglån, at det rent faktisk øgede sandsynligheden for netop det, fordi der strømmede så meget kapital ind i denne sektor."

Tjente penge på krisen

Selv om Goldman Sachs en overgang var truet af en likviditetskrise, endte banken med at klare sig bedre igennem krisen end de fleste andre. Banken formåede rente faktisk at tjene penge på det faldende marked ved at investere i såkaldte credit default swaps. De fungerer som en slags forsikring i tilfælde af, at en låntager ikke kan betale gælden tilbage.

I 2010 anlagde den amerikanske komission Securities and Exchange Commission en civilsag imod Goldman Sachs, efter at det var kommet frem, at banken havde solgt investeringsprodukter, der var bundet op på det amerikanske boliglån, til intetanende investorer. Hvad værre var, at disse investeringsprodukter fejlede efter kort tid og dermed endte med at koste investorerne store summer.

På mødet i Australien indrømmede Lloyd Blankfein, at banken under krisen ikke fik håndteret sit forhold til de øvrige samfund på en god måde.

"Vi var bedre til at navigere gennem sammenbruddet i priserne på fast ejendom, end vi var til at håndtere vores relationer til det brede samfund."

Læs også