Lejligheder fortsætter himmelflugt

Priserne stiger med ufortrøden kraft, viser nye tal. Men skal man være bekymret?

Fra april til maj steg priserne på ejerlejligheder med 2,5 pct. Arkivfoto: Søren Schnoor

Der er godt nyt til de danske boligejere.

Priserne på både ejerlejligheder og parcelhuse fortsætter med at stige, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Fra april til maj steg priserne på ejerlejligheder med 2,5 pct., mens huspriserne steg med 0,5 pct.

Dermed bekræfter tallene de meldinger, der er kommet fra branchen den seneste tid.

Selvom bedringen på boligmarkedet synes at fortsætte, kan det trække op til problemer, hvis priserne på især ejerlejligheder ikke sænker farten, advarer en cheføkonom.

Ingen panik - endnu

"Advarselslamperne blinker ikke endnu, men det kan de komme til. Det er usundt, hvis boligpriserne stiger i et for hastigt tempo, især hvis dansk økonomi pludselig render ind i en nedgang," siger cheføkonom i Realkredit Danmark Christian Hilligsøe Heinig til epn.dk.

Set over en tremåneders periode er prisen på ejerlejligheder steget 3,8 pct., men tallene fra Danmarks Statistik afslører også, at huspriserne har sat farten op.

2,3 pct. er huspriserne steget over en tremåneders periode.

"Jeg er overrasket over, at tempoet har været så pænt – både på ejerlejligheder og huse. Isoleret set er parcelhusene kommet bedre med," siger Christian Hilligsøe Heinig.

"Renten er ekstremt lav, så man skal være påpasselig. Der er risiko for, at nogle boligkøbere lader sig rive med og ender med at sidde for dyrt, hvis renten pludselig stiger."

Christian Hilligsøe Heinig.

Lad dig ikke rive med

Kigger man på det seneste år, tegner der sig et billede af en mindre prisfest på markedet for ejerlejligheder. Mens huspriserne er steget 3,3 pct., er priserne på ejerlejligheder skudt 9,1 pct. i vejret.

Det er voldsomt, mener Christian Hilligsøe Heinig, og ikke uden farer.

"Renten er ekstremt lav, så man skal være påpasselig. Der er risiko for, at nogle boligkøbere lader sig rive med og ender med at sidde for dyrt, hvis renten pludselig stiger," siger han.

Nykredit: Ikke bekymret

Foreløbigt er der dog ingen risiko for en ny boble på ejerlejlighedsmarkedet. Det mener Arbejdernes Landsbank, der peger på, at priserne på f.eks. ejerlejligheder er 17 pct. lavere end i sommeren 2006, da priserne toppede.

"Dertil kommer, at priserne i samfundet generelt er steget næsten lige så meget, nemlig 16 pct. Så reelt set er en ejerlejlighed i dag næsten 30 pct. billigere, end da markedet kogte over i sommeren 2006," siger cheføkonom i Arbejdernes Landsbank Lone Kjærgaard.

Heller ikke hos Nykredit er der bekymring at spore. Her tror man, at tempoet på markedet sænkes, i takt med at efterspørgslen på ejerlejligheder breder sig uden for Københavns og Aarhus' grænser.

Bunden er passeret

Udviklingen på boligmarkedet er vigtig for dansk økonomi, mener begge cheføkonomer, og derfor skal tallene fra Danmarks Statistik tolkes som overvejende positive.

"Vi får endnu en bekræftelse på, at boligmarkedet har passeret bunden og stille og roligt er på vej mod normale tilstande. Det er godt nyt for den enkelte boligejer og dermed også godt nyt for dansk økonomi. Trygge boligejere giver nemlig mere optimistiske forbrugere - noget økonomien i øjeblikket vil have rigtig godt af," siger Lone Kjærgaard.

De gode takter på boligmarkedet - både for lejligheder og parcelhuse - er langt fra landsdækkende. Flere dele af Danmark kæmper fortsat med faldende priser, et højt udbud af boliger til salg og lange salgstider.

BRANCHENYT
Læs også