Pensionskasser taler grønt - men investerer sort

Store danske pensionskasser taler mere om miljø end de investerer i det, konkluderer WWF.

Foto: Thomas Borberg

»Det ligner, at man fører kunderne bag lyset,« siger generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden Gitte Seeberg om de store danske pensionskassers grønne profil til Information.

WWF har undersøgt de otte største pensionskassers holdning og praksis ved investeringer i henholdsvis grøn og sort energi - eller vedvarende og fossil energi. Konklusionen lyder, at selskaberne er bedre til at beskrive sig selv som miljøbevidste, end de er til at tage ansvar for den grønne omstilling.

På en pointskala fra ét til 10 opnår det bedste selskab - PKA - således kun karakteren fem, mens halvdelen af selskaberne ligger helt nede på to point.

Håbet måske det mest grønne

Et eksempel er Nordea Liv og Pension, der forvalter 125 milliarder kr. for sine pensionskunder og fremhæver, hvordan man værner om miljøet og arbejder med bæredygtighed.

»Men Nordea Liv og Pension investerer samtidig i fossil energi, der bidrager til den globale opvarmning, som bringer fremtidige generationer i fare. Og de har ifølge investeringsdirektøren ingen direkte investeringer i grøn energiteknologi eller fonde, der udelukkende investerer grønt,« siger Gitte Seebergtil Information.

»Hvis Nordea Liv og Pension virkelig mener, at de vil bidrage til en bæredygtig udvikling og dermed værne om miljøet, burde de øjeblikkeligt stoppe deres investeringer i fossil energi og investere i grøn energi i stedet. Det er fuldstændig uansvarligt at investere i fossil energi,« mener generalsekretæren.

Falmet grøn

Gitte Seeberg påpeger, at den allerstørste danske pensionsforvalter, ATP, der i 2009 talte om at nå op på omkring 10 pct. grøn energi i sin investeringsportefølje, nu har droppet den grønne ambition.

»I ATP er den officielle holdning i stedet, at fossil energi er nødvendig for samfundet og derfor ikke problematisk at investere i.« Klimabevægelsen i Danmark har kortlagt de fem største pensionskassers investeringer i aktier i kul-, olie- og gasselskaber og finder, at de tilsammen har anbragt 5,1 mia. kr. af pensionskundernes penge i den sorte energi.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Nordea Liv og Pension.

Men Ulrik Weurder, underdirektør i ATP med ansvar for energi og infrastruktur, afviser kritikken:

»Vi kan ikke bruge pensionisternes penge på at subsidiere klimaet. Det ligger langt fra vores mandat. Men det er jo det, der ligger indirekte i rapporten: Man har en holdning om, at pensionskasser skal subsidiere klimaet«.

BRANCHENYT
Læs også