Banker manipulerede vigtig rente

Myndigheder har fundet bevis for, at 15 banker har manipuleret referencerente.

Commodity Futures Trading Commission (CFTC) har fundet bevis for, at banker har manipuleret med en vigtig referencerente. På billedet ses Gary Gensler, som er bestyrelsesformand for CFTC.  Foto:  J. Scott Applewhite/AP

Amerikanske myndigheder er begyndt at optrevle en finansskandale.

Ifølge Bloomberg siger en kilde nemlig, at myndighederne har fundet bevis for, at flere banker har manipuleret en vigtig referencerente.

Dermed har bankerne angiveligt tjent millioner på bekostning af selskaber og pensionsfonde.

ISDAfix
ISDAfix er verdens førende reference for renteswaps. Indekset bruges ofte som reference, når man bytter rentebetingelser. ISDAfix påvirker årligt transaktioner til en værdi af omkring 400 billarder dollars.

Telefonsamtaler fra 15 banker

Ifølge Bloombergs kilde har amerikanske Commodity Futures Trading Commission fundet beviserne blandt millioner af e-mails og optagelser af telefonsamtaler i 15 banker.

Bankerne skulle have instrueret mæglerne i at udføre handler, som ændrer ISDAfix-indekset.

Pensionsfonde bruger blandt andet indekset, når de sætter prisen på derivater - altså en aftale om en fremtidig transaktion.

Tjent millioner

Bankerne skulle efter sigende have tjent millioner, på bekostning af kunderne, på at manipulere indekset, skriver Bloomberg.

Fordi så store summer skifter hænder hver år ved hjælp af indekset, kan selv den mindste forandring give store værdiudslag.

Blandt andet Bank of America, Goldman Sachs, Morgan Stanley og Royal Bank of Scotland bliver efterforsket i sagen.

Selve efterforskningen begyndte allerede sidste år, efter at Libor-efterforskningen afslørede, at der muligvis var fiflet med referencerenterne.

Libor-skandalen

En finansiel rådgiver udtaler til Bloomberg, at ISDAfix referencerenten har potentiale til at påvirke mange menneskers liv, da den bruges af pensionsfonde. Han ser sagen som mere alvorlig end den meget omtalte Libor-skandale.

Sidste sommer konkluderede det britiske finanstilsyn, at flere ansatte i Barclays Bank havde forsøgt at manipulere Libor-renten fra 2005 til 2009. Som følge af den sag, trak flere centrale ledere sig fra banken.

Sidenhen er flere andre banker også fundet skyldige i manipulation af Libor-renten.

BRANCHENYT
Læs også