Ultrasød plante udfordrer danske roer

Slik og saftevand uden kalorier og uden risiko for huller i tænderne.

Stevia planten ses her på Michigan State University. Foto: Michigan State University/AP

Det er udtræk fra den lille sydamerikanske plante Stevia, der i øjeblikket får mange danske fødevareproducenter til at juble over dets egenskaber. Dels er det 100 procent naturligt, det er helt uden kalorier. Det får ikke blodsukkeret til at stige, det giver ikke huller i tænderne og så er udtrækket fra planten op mod 400 gange så sødt som almindeligt sukker, så der skal kun bruges ganske små mængder.

Formand for de danske sukkerroeavlere Jørn Dalby har smagt lakrids med den nye type sukker, og syntes faktisk det smagte ret godt. Men han frygter ikke rivalen.

- Jeg tror ikke, det kommer til at udkonkurrere det danske sukker, men det er langt bedre end de kunstige sødemidler, der i dag findes på markedet og så er det lige så naturligt som roesukker.

Allerede i saftevand

Hos de danske sukkerroeavlere største aftager, det tyske Nordzugar, tager man det sydamerikanske sukkerudtræk ganske alvorligt.

Af samme grund har virksomheden lavet et partnerskab med verdens største producent af Stevia og skabt underafdelingen NPSweet, der forhandler udtrækker fra Steviaplanten i de europæiske lande.

Hos den norske fødevareproducent Kavli, der står bag saftevandsproduktet FUN på det danske marked, har man foreløbigt erstattet fire typer FUN-saftevand med Stevia.

Der skal noget andet til

Hos Toms er man også allerede på banen med den første slikserie, der indeholder Steviaglukosid, som udtrækket retteligt hedder. Og i mejerigiganten Arla er den første yogurt på gaden, der er sødet med Stevia.

En af de udfordringer, fødevarebranchen har, er, at det ikke fylder noget. Et bolsje er nemlig både konsistensmæssigt og fylde-mæssigt skabt af sukker. Men steviaglukosid fylder stor set intet, så skal man bruge det i slik eller kager, skal man fylde ekstra ting i for at give det den rette konsistens og fylde.

Japanerne fik ideen

Hos Toms har man forsøgt sig frem i flere år, og i deres lakridser har de valgt at bruge fibre for at skabe den rette fylde.

- Men det vil komme i flere produkter hen ad vejen, og jeg skyder på, at det både vil bruges i slik, der i dag indeholder sukker, men også i det slik der i dag indeholder kunstige sødestoffer, siger Toms marketingsdirektør Lars Christensen.

Sukkerstoffet har været brugt siden 70'erne i Japan, hvor traditionelle kunstige sødemidler er forbudt.

Men udtrækket blev først tilladt i EU for halvandet år siden, hvor man i følge den danske Fødevarestyrelse havde nok videnskabeligt materiale til at erklære det "sikkert" som tilsætningsstof.

BRANCHENYT
Læs også