Arve-finte holder pengene væk fra Skat

Skattefinte lader børnebørn arve bedsteforældres pension uden at betale en krone i afgift.

Din Økonomi
  • Hans Peter Christensen er uvildig privatøkonomisk rådgiver og stifter af Uvildige.dk.
  • I serien "Din Økonomi" giver han råd og tips til at optimere din privatøkonomi inden for bl.a. budget, lån, skat, pension, opsparing og investeringer.
  • Har du spørgsmål eller emner, du mener, vi bør behandle i Din Økonomi, er du velkommen til at kontakte redaktionen.

DIN ØKONOMI

Afgiften tager normalt en ordentlig bid, når familiens ældste går bort og efterlader en eventuel formue til de pårørende.

Men når det gælder en pension med løbende udbetaling, f.eks. en ratepension, kan du faktisk holde skattevæsenet fuldstændig væk og i stedet glæde dine børnebørn med pengene.

Uvildig privatøkonomisk rådgiver Hans Peter Christensen fra Uvildige.dk fortæller i indslaget her, hvordan tricket fungerer.

Unge under 24 slipper for afgift

"Normalt vil pensionen blive pålagt en afgift på 40 pct. og dernæst en boafgift på minimum 15 pct. Altså samlet 49 pct. af den oprindelige pension," siger Hans Peter Christensen.

Men hvis du inden din død begunstiger dine børnebørn som arvinger, kan de arve pensionen og slippe for de høje afgifter.

"Der er en regel om, at begunstigede under 24 år kan få udbetalt pengene løbende. Så skal de hverken betale afgift eller boafgift, men betaler til gengæld indkomstskat," siger Hans Peter Christensen.

Indkomstskatten kan børnebørnene helt slippe for, hvis de er under 18 år og har frikort, der dækker den årlige udbetaling.

490.000 kr. sparet

Hans Peter Christensen nævner eksemplet, hvor en ratepension på 1 mio. kr. går i arv til fire børnebørn. De spreder udbetalingen over 10 år, og da de har frikort, får de således udbetalt 25.000 kr. om året.

"I det tilfælde vil familien have sparet alle afgifter og skatter - i alt 490.000 kr. af den ene million," siger Hans Peter Christensen.

Der kan dog ligge en del arbejde i at få skruet aftalen rigtigt sammen i familien. Især ikke alle arvingens børn har børn, eller de ikke har lige mange børn.

"Men holdt op imod hvor mange penge, der er at spare i afgift, så er det værd at bruge tiden på det," siger Hans Peter Christensen.

Læs også