Udstødt Carlsberg-ansat står frem

Manden, der er årsag til Carlsberg-strejken, fortæller nu sin version.

Foto: Carlsberg

Det kan få store konsekvenser ikke at være medlem af 3F. Det mærker Poul Erik Nielsen, tekniker ved Carlsberg i Fredericia, i disse dage. Sammen med tre andre nyansatte valgte han at sige nej til fagforeningen 3F, og så rullede lavinen.

130 ansatte hos Carlsberg i Fredericia har de seneste otte dage strejket fra arbejdet. En strejke, som er erklæret overenskomststridig, men det afholder ikke de flere end hundrede ansatte fra at nedlægge arbejdet.

Nu står Poul Erik Nielsen for første gang frem og fortæller sin version af sagen. I et interview med Jyllands-Posten fortæller han, at han finder 3F’s og kollegernes metoder ubehagelige og urimelige.
Han står fast på, at han ikke er forpligtet til at melde sig ind i 3F. 

"De metoder, kollegerne bruger til at presse, ikke kun mod mig, men også min bror (der også arbejder på fabrikken, red.) er uacceptable. De har sagt til ham, at ”det kan få konsekvenser for dig, hvis din bror ikke holder op med at lave ballade på den måde”,” siger Poul Erik Nielsen.

Ingen julekort

Du skal melde dig ind i 3F lige som os andre, ellers gider vi ikke komme på arbejde, synes budskabet at være. Men fællestillidsmanden på Carlsberg, Lars Schultz, afviser fuldstændigt, at man bliver presset til at være medlem af 3F.

"Det kan jeg ikke nikke genkendende til. Jeg kan sige, at vi hidtil har haft 100 procent tilslutning til 3F. Det har vi så ikke nu, og det er da selvfølgelig ærgerligt. Men vi kan jo ikke gå ud og presse folk til noget, de ikke vil,” siger Lars Schultz.

Han medgiver dog, at Poul Erik Nielsens fravalg af 3F betyder, at han nok ikke skal forvente at modtage julekort fra sine kolleger.

"Jeg er vidende om, at Poul Erik Nielsen ikke er med i fagbevægelsen, og det er jo hans valg. Hans kolleger er måske ikke så imponeret af, at han ikke er medlem. Men sådan er det jo," siger Lars Schultz.

Mobning på arbejdspladsen

Poul Erik Nielsen har ikke selv deltaget i denne uges møder om strejken. Ifølge ham skyldes det, at han ikke har været velkommen.

Han fortæller, at folk, der har valgt at arbejde, mens de andre strejker, er blevet truet og mobbet af de øvrige kolleger. Det er dobbeltmoralsk, mener Poul Erik Nielsen.

"Jeg forstår ikke, hvordan mine kolleger kan tage hjem til deres børn og fortælle dem, at de ikke må mobbe de andre børn i skolen eller holde dem udenfor, når de opfører sig på den måde på min arbejdsplads," siger han.

En kilde, der ønsker at være anonym, bekræfter over for Jyllands-Posten Poul Erik Nielsens udsagn om mobning på Carlsberg i Fredericia. Kilden tør ikke stå frem med navn af frygt for repressalier.

Kritik af tillidsmanden

Også denne kilde retter en kraftig kritik mod fællestillidsmanden Lars Schultz:

"Vores tillidsmand går pænt ud og siger i pressen, at folk skal gå på arbejde, men han står og siger noget andet herude. 3F står og siger, at vi skal gå i arbejde, men deres reelle holdning er jo en helt anden."

Lars Schultz afviser, at han skulle have en interesse i at lade strejken fortsætte.

"Så længe der er en strejke kørende, så kan du ikke løse problemerne. Det siger sig selv. Det har jeg meget, meget tydeligt forklaret over for mine kolleger," siger han.

I januar 2006 fastslog Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, at ansatte på en arbejdsplads ikke kan tvinges til at være medlem af en bestemt forening - herunder en bestemt fagforening.

Det betød, at 200.000 danske lønmodtagere, der hidtil havde været tvunget til at være medlem af en bestemt fagforening, kunne melde sig ud.

Den verserende strejke har varet en uge, og i går løb Carlsberg tør for fadøl. Senest har bryggeriet søgt arbejdsretten om lov til at afskedige de 130 medarbejdere, som strejker.

Spørgsmål og svar

Poul Erik Nielsen arbejdede for Carlsberg i 2000-2006 og var medlem af 3F, fordi han var forpligtet til det. 5. august 2013 blev han igen fastansat, og denne gang har han har ikke tænkt sig at bukke under for presset fra kollegerne.

”Det, der er vigtigt for mig i sagen, er, at lovgivningen siger, at man har frit fagforeningsvalg i Danmark. Vi er ikke slaver. Bare fordi et flertal på en arbejdsplads mener, at man skal være medlem et bestemt sted, kan man ikke bare ignorere eller omgå loven. Jeg mener også, at det er vigtigt at Danmarks befolkning får begge sider af sagen, så de kan tage stilling til, om vores land fortsat skal være bygget på lov og ret,” siger Poul Erik Nielsen.

- Nogle vil mene, at 3F har forhandlet din løn på plads, og at det ville være solidarisk af dig at være medlem?

"Ledelsen har valgt, at vi er ansat på en overenskomst, som 3F har forhandlet sig frem til. Det har ikke noget med mig at gøre. Jeg har ikke bedt om det, og personligt ville jeg fortrække at forhandle min egen løn. Hvis ikke man føler, man kan det, er en fagforening vel et ok alternativ. Jeg har været ansat som ferieafløser i cirka 10 uger. I den periode har 3F trukket kontingent fra min løn. Og før alt der her kontaktede Fredericia-afdelingen mig og bad mig at sende mit kontonummer, så de kunne returnere pengene. Det venter jeg stadig på sker.”

”Mafiaagtige metoder”

- Hvordan har du det med at være årsag til strejken?

”Det er deres valg at strejke. Det kan jeg ikke rigtig ændre på. De må have indset, at trusler om unævnte konsekvenser ikke virkede. Så jeg tror, det er et forsøg på at presse virksomheden til at fyre mig. Hvis det bliver enden på det, så har jeg accepteret det. Jeg kan ikke melde mig ind i en forening, der behandler folk på den måde. Det er mafiaagtige metoder. Jeg spurgte under jobsamtalen til fagforeningen og fik at vide, at det ville firmaet ikke blande sig i."

- Hvordan tror du, at det bliver at arbejde der nu?

"Med mindre folk lærer at acceptere, at man må vælge frit, og de behandler folk respektfuldt, så bliver det hæsligt."

- Fortsætter du med at arbejde på Carlsberg?

"Det er et godt spørgsmål. Det er svært at sige. Det bliver jo højst sandsynligt et meget ubehageligt miljø at arbejde i."

"Det er jo ikke kun mig. Vi er fire, der får det på den måde. Spørgsmålet er, om det får konsekvenser fra ledelsens side, at der er konsekvent mobning. Carlsberg ønsker jo at være landets bedste virksomhed."

Frygter en arbejdsskade

- Hvordan føler du, 3F håndterer sagen?

"Jeg har arbejdet der før, hvor Lars Schultz (fællestillidsmand for de ansatte hos Carlsberg, red.) og jeg har været til strejkemøder på fagforeningen. Undertonen har altid været, at fagforeningen støtter op, men udadtil skal de sige det modsatte. Jeg har set, hvordan de arbejder.

Melder du dig ind i en fagforening?

"Jeg har set mig om efter en fagforening, og har valgt en, der passer godt overens med mine holdninger og principper."

- Hvad siger din familie?

"Min hustru er urolig og bekymret, for hun så, hvad der skete med Amin Skov og er bange for, at der sker en arbejdsulykke med mig, og det kan jeg godt følge hende i."

"Jeg er ikke uenig i fagforeningens oprindelse, for på et tidspunkt blev arbejderne ikke behandlet respektfuldt. Men nu er fagforeningen blevet tyrannen. De har overtaget undertrykkerens rolle," siger Poul Erik Nielsen.

Læs også