Vidunderstof har udløst patent-boom

Apple, Saab og Samsung er blandt hundredvis af selskaber, der eksperimenterer med unikt stof.

Vidunderstoffet grafen bliver testet og anvendt til nye produkter af hundredvis af virksomheder. Foto: Laurent Gillieron

200 gange stærkere end stål, tyndt som et atom, let, fleksibelt og eminent til at lede strøm og varme.

Det er ikke uden grund, at stoffet grafen er blevet betegnet som et vidundermiddel, siden to forskere vandt Nobelprisen i 2010 for at have formået at isolere det.

Grafen er den samme slags materiale som stål, plastik eller silicium, der virkelig kan ændre samfundet.

Dr. Andrea Ferrari, Cambridge University.

Videnskabsfolk vurderer, at grafens enestående sammensætning af egenskaber en dag vil gøre det muligt at lave bøjelige telefoner og elektroniske aviser, der kan foldes sammen i en bukselomme.

Blandt verdens virksomheder har man også fået øjnene op for de uanede muligheder, det unikke stof åbner op for, og det har skabt en decideret "videnskabelig guldfeber", skriver Wall Street Journal.

Femdobling af patenter

Tidligere på året opgjorde researchvirksomheden Cambridge Intellectual, at der i alt var 9.218 offentliggjorte grafenpatenter - en stigning på 19 pct. i forhold til sidste år.

Over de seneste fem år er det samlede antal af patenter blevet femdoblet.

Virksomheden Head præsenterede allerede i år en tennisketsjer med tilført grafen, og de mange patenter tyder på, at det kun er begyndelsen på et indtog af produkter baseret på verdens tyndeste stof.

Ifølge Wall Street Journal har it- og tele-virksomheder som Apple, Samsung og Nokia, bilproducenten Saab og våbenfabrikanten Lockheed Martin som nogle af mange selskaber på det seneste søgt og modtaget patenter på at bruge grafen.

Destillerede vodka

Blandt Apples nyskabelser skulle bl.a. være varmespredere til mobile devices, mens Lockheed Martin har fået patent på en grafenmembran, der kan filtrere salt fra søvand via nogle mikroskopiske porer.

Andre patenter skal bruges til computerchips, batterier, fleksible touchscreens, rustfrie belægninger og dæk.

En gruppe af engelske forskere har sågar benyttet en grafenmembran til at destillere vodka.

"Grafen er den samme slags materiale som stål, plastik eller silicium, der virkelig kan ændre samfundet," siger Dr. Andrea Ferrari fra Cambridge University.

Maraton snarere end sprint

Alt er dog endnu ikke fryd og gammen, når det kommer til grafen.

Wall Street Journal noterer, at det stadig er alt for dyrt til at producere til massemarkeder, og forskere kæmper fortsat med at finde måder, så grafen kan anvendes i mere brugbare former.

"Grafen er en kompliceret teknologi at levere. Kapløbet for at få det til at skabe værdi er snarere en maraton end en sprint," siger Quentin Tannock, bestyrelsesformand i Cambridge Intellectual.

BRANCHENYT
Læs også