"Finsk sisu forlængede dødsdansen"

Den amerikanske it-kæmpe Microsoft sluger mobiltelefonerne fra finske Nokia.

Nokias imposante hovedkvarter i Espoo, Finland, er solgt til anden side, da det ikke var en del af kerneforretningen at eje bygninger. Foto: AP/Benjamin Suomela

40,5 mia. kr. er Microsoft klar til at betale for finske Nokias mobildivision i en opsigtsvækkende handel.

Handlen forudsætter en godkendelse hos aktionærerne og hos konkurrencemyndighederne, men lykkes det, vil Nokia-telefonerne havne på amerikanske hænder i begyndelsen af 2014.

En æra er slut

Dermed vil den tidligere så markante europæiske succes på mobiltelefonmarkedet endegyldigt være et overstået kapitel.

Sisu
  • Sisu, (fi. 'udholdenhed, viljestyrke, kampånd'), personlighedstræk oprindelig knyttet til den finske folkekarakter, evnen til at gennemføre en opgave, hvor hård og umulig den end kan forekomme.
  • Sisu, der er nævnt allerede i Agricolas bønnebog fra 1544, spiller en vigtig rolle for finsk identitet og folkebevidsthed; begrebet har tillige lagt navn til flere nordiske idrætsklubber.
Kilde: Den Store Danske

"En æra er slut. Det, der begyndte som et europæisk forspring med en mobilpenetration, som var langt større end amerikanernes og mange europæiske producenter, hvoraf Nokia, Ericsson, Siemens og Alcatel var nogen af de mere prominente, er nu blevet en kamp mellem amerikanerne og asiaterne," skriver økonom i investeringsbanken Nordnet Per Hansen i en kommentar.

Kender hinanden

Købstilbuddet fra Microsoft er måske ikke så overraskende, som det kan lyde.

Nokia benytter i dag Microsoft-software i selskabets smartphones, så parterne kender hinanden på forhånd.

Dertil kommer, at det finske selskab i en længere periode har skrantet rent økonomisk. 2012 sluttede med et minus på 17 mia. kr. og et omsætningsdyk på 30 pct. til omtrent 225 mia. kr., men efter en stor spareplan og et salg af selskabets hovedkvarter er det lykkes at mindske underskuddet til knap 1,7 mia. kr. i andet kvartal i år.

Der er dog fortsat langt op til et plus, og et faldende salg af mobiltelefoner varsler ilde.

Kæmpede mod overmagten

Derfor var salget næsten uundgåeligt.

"Nokia har vægret sig længe mod overmagten. Finsk sisu og stædighed har udskudt og forlænget dødsdansen. Langt de fleste andre virksomheder ville have givet op for længst," lyder det fra Per Hansen.

Tvivl om strategien

Han peger på, at Nokia blandt andet var for længe om at komme med på smartphone-bølgen, og samtidig holdt man krampagtigt fast i egen software. Det var formentlig en fejl, og Nokias andel af smartphonemarkedet var i 2012 begrænset til blot 5 pct.

"Nokia missede på vigtige tidspunkter den teknologiske udvikling og tog samtidig fejl af nye standarders udbredelse og succes. De stolede på egne evner som tilstrækkelige til at fastholde en stærk markedsposition," forklarer Per Hansen.

Enten eller

Han mener samtidig, at der var for stor tvivl om selskabets strategi.

"Enten er du førende teknologisk, design- oplevelsesmæssigt, og/eller behersker du volumenmarkedet og bliver mere en produktions- og logistikvirksomhed end en mobilproducent," mener Per Hansen.

Nokia beholder sin netværksdivision, der klarer sig noget bedre end mobildivisionen.

Nokias koncerndirektør Stephen Elop følger med i handlen, hvilket er ganske interessant, da han betragtes som en af favoritterne til at afløse Steve Ballmer som topchef hos Microsoft. Elop har en række chefposter hos Microsoft på cv'et.

BRANCHENYT
Læs også