Analytiker: Direktør var en katastrofe for Nokia

Den afgående Nokia-direktør Stephen Elop er under beskydning fra dansk teleanalytiker.

Nokias CEO, Stephen Elop, præsenterer Nokia Lumia 1020. Foto: Richard Drew/AP

"Stephen Elop har været en katastrofe for Nokia."

Så klart lyder det fra den danske teleanalytiker John Strand som reaktion på Microsofts opsigtsvækkende købstilbud på godt 40 mia. kr. for mobildivisionen hos finske Nokia.

Han henviser til, at Elop havde en markant forhistorie i Microsoft, da han i 2010 kom til Nokia, hvor han har fungeret som koncernchef indtil nu.

Men i John Strands optik har Elop ikke leveret varen.

Aktien er halveret

Det er den kombination, der kan få konspirationsteoretikere til at spekulere i, at Elop var sendt i byen for at sikre Microsoft købsmuligheden hos Nokia, mener Strand.

"Da Elop kom til i 2010, solgte Nokia flere telefoner end Apple og alle Android-telefonerne tilsammen. Det forhold har ændret sig markant i negativ retning for Nokia, og aktien er i dag halvt så meget værd, som da Elop kom til," lyder det fra John Strand.

Han medgiver, at nedturen for Nokia allerede var begyndt, da Elop trådte ind i hovedkvarteret i Espoo i Finland, og at en væsentlig forklaring på nedturen var, at det finske selskab ikke reagerede rettidigt på smartphone-bølgen.

En heldig rolle

Til gengæld mener John Strand, at Stephen Elop fik en særdeles uheldig rolle, da han i 2011 i et internt brev udtalte sig stærkt negativt om Nokias software, og han mente, at selskabet stod på en "brændende platform".

Han peger ligeledes på, at Elop ikke har være i stand til at levere det, som han lovede aktionærerne og blandt andet ikke har formået at sikre Nokia et fodfæste på det attraktive amerikanske marked. End ikke med Microsoft i ryggen.

Kun tiden kan vise, om det her bliver et godt køb for Microsoft.

John Strand, teleanalytiker, Strand Consult

Han mener i det hele taget ikke, at Nokia under Elop har gjort nok for at forklare brugere og operatører, hvorfor de skulle investere i Nokias ellers i analytikerens øjne konkurrencedygtige produkter.

John Strand står da heller ikke alene med sit negative syn på Nokias topchef.

Der er har været således ifølge Financial Times været spekuleret i, at Stephen Elop har fungeret som en "sovende agent" hos Nokia, men det har det finske selskabs formand afvist så sent som i dag.

Ændrer ikke noget

Spørgsmålet er nu, om Microsoft vil være i stand til at løfte de skrantende finske telefoner tilbage til tidligere tiders storhed.

"Jeg mener ikke, at det ændrer de fundamentale udfordringer, som Microsoft står over for. Man bliver ikke i stand til at kunne gøre noget, som man ikke tidligere kunne gennem partnerskabet med Nokia. På den måde løser handlen ikke nogle problemer," siger John Strand.

Han mener, at Microsoft vil holde fast i Nokia-navnet, da man har lavet en 10-årig aftale med Nokia, som giver ret til at benytte det finske selskabs navn.

En succes?

Om det også bliver en succes, vil han ikke spå om.

"Kun tiden kan vise, om det her bliver et godt køb for Microsoft," siger han.

Dermed også sagt, at kombinationen af de to selskabskæmper ikke nødvendigvis vil få vind i sejlene. Tværtimod vil det måske få stærke konkurrenter som Apple, Samsung og HTC til at reagere kraftigt.

De to sidstnævnte kan ramme Microsoft direkte ved helt at droppe Windows-softwaren i deres udbud af telefoner.

En æra slutter

Uanset hvad så er den store taber dog den europæiske it-branchen, der nu ikke bare har tabt sit forspring på mobilområdet, men så godt som er ude af det.

"Det er en æra, der er slut nu, og amerikanerne har sat sig på endnu en klump af teknologi-verdenen," siger John Strand.

Fornuftig pris

Prisen for Nokias mobiltelefoner er samlet omtrent 40,5 mia. kr. Det er en "fornuftig" pris, vurderer Sydbank, der anbefaler aktionærerne at sælge.

"Prisen afspejler, at divisionen fortsat er midt en stor turn-around proces. Dermed er den fremtidige indtjening også behæftet med meget stor usikkerhed," skriver Sydbank i en analyse.

Vækstpotentialet skrumper

Nokias netværksafdeling (NSN) er ikke med i handlen og vil fortsætte selvstændigt som Nokias hovedforretning.

"Fremadrettet venter vi, at NSN kan fastholde overskudsgraden i niveauet omkring 10 pct. i et meget konkurrencepræget markedet for telenetværksudstyr.

Investorerne skal dermed efter vores vurdering ikke forvente en markant stigning i hverken indtjening eller omsætning fremadrettet. Efter frasalget af mobiltelefondivisionen bliver Nokia et mere lønsomt selskab, men samtidig mister Nokia også store dele af det fremtidige vækstpotentiale," skriver Sydbank.

Købstilbuddet betyder, at Stephen Elop træder tilbage som direktør i Nokia for i stedet at følge med til Microsoft som leder af mobilafdelingen.

Stephen Elop arbejdede for Microsoft fra 2008 til 2010 og har blandt andet stået for Office 2010-pakken.

BRANCHENYT
Læs også