Landmand vil gøre kirsebærvin til unik eksportvare

Vinen fra Frederiksdal Gods på Lolland kan forveksles med helt andre dråber, siger JP's anmelder.

Frederiksdal Kirsebærvin
Grundlagt i 2006 ved et tilfældigt møde mellem godsejer Harald Krabbe, kok Jan Friis-Mikkelsen og journalist Morten Brink Iwersen. Der gik tre uger fra de mødtes, til de stod og trampede i en kasse med kirsebær.
Danmark er normalt ikke kendt for sine vine i udlandet, men det forsøger en bonde fra Lolland at lave om på.

Dråberne i vinen kommer dog ikke fra vindruer, men fra kirsebær. På dette punkt har Danmark en særlig fordel.

"Vi bruger surkirsebærret i vores produktion, og det kan næsten kun vokse i Danmark. Derfor kan vi lave noget, som er helt særegent for Danmark," siger Harald Krabbe, ejer af Frederiksdal Gods, hvor kirsebærvinen bliver produceret.

Metoden kopieret fra kendt rødvin

Kirsebærvin er som sådan ikke noget nyt. Mærker som Kijafa og Heering har domineret hylderne i danske butikker i adskillige år.

Forskellen er, at de produceres som en sød likør, hvor vinen fra Frederiksdal bliver fremstillet efter samme fremgangsmåde som en sydfransk Merlot.

"Vi syntes, at surkirsebærrene havde de samme karaktertræk, som de sydfranske druer har. Alt hvad vi gør her, det er sådan set bare en kopi af, hvad man gør i vinproduktionen," siger Harald Krabbe.

Kirsebærvin til Kina

Sidste år blev der solgt for 3-4 mio. kr. af kirsebærvinen fra Frederiksdal. Alligevel har ejerne ikke været i stand til at få udbetalt løn endnu, da de har valgt at investere i at udvide produktionen.

I år regner de med at tredoble mængden af produceret kirsebærvin, hvilket blandt andet en god høst og nye høste- og pressemaskiner kan tage æren for.

Frederiksdal Kirsebærvin har spredt sig til resten af Skandinavien, og kan også smages nogle steder i Kina.

Smager næsten som en rødvin

Vi lod vores vinanmelder smage på to kirsebærvine: En Kijafa til 55 kroner og basisvinen fra Frederiksdal (årgang 2012) til 140 kroner.

"Den smager meget som rigtig vin, snarere end en dessertdrik. Hvis jeg serverede vinen til en vildtret, er det ikke sikkert, alle ville gætte, at det var en kirsebærvin," siger Jyllands-Postens vinanmelder, Niels Lillelund.

Han giver kirsebærvinen fra Frederiksdal fem ud af seks stjerner.

Læs også
Top job