Lobbyister har brugt millioner på at spolere europæisk tobakslovgivning

Lækkede dokumenter viser, i hvor stort omfang tobaksgigant har forsøgt at påvirke tobakslovgivning.

Lækkede dokumenter viser, at Philip Morris, som står bag blandt andet Marlboro, har forsøgt at påvirke EU-lovgivning om tobak.  Foto: Paul Sakuma/AP

Tobaksgiganten Philip Morris, der står bag mærker som Marlboro, L&M og Skjold, har brugt millioner på at påvirke politikere samt forsinke EU-lovgivning om tobak. Lækkede dokumenter viser omfanget af Philip Morris' indsats mod antirygnings-direktivet. Det skriver the Guardian.

De fortrolige dokumenter, som avisen er kommet i besiddelse af, viser, at Philip Morris International har holdt 161 personer beskæftiget med at bekæmpe det foreslåede direktiv om tobaksvarer, som sundhedsaktivister siger, der kan redde liv.

Forslaget indebærer blandt andet store billeder med sundhedsadvarsler på tobaksvarer, ligesom det indebærer forbud mod tobaksvarer med smag, som f.eks. mentol, jordbær eller vanilje. Ligeledes foreslås det at forbyde slankecigaretter, som mistænkes for at appellere til yngre rygere og kvinder.

Afstemning udskudt

Torsdag kom det frem, at den afgørende afstemning om direktivet er blevet udsat af parlamentsmedlemmer til den 8. oktober. Afstemningen skulle ellers have fundet sted i denne uge.

The Guardian skriver, at udskydelsen er en betydelig sejr for tobakslobbyisterne, fordi tiden dermed er ved at løbe fra at indføre direktivet inden januar, hvor EU-formandsskabet skifter fra Litauen - der går ind for regulering - til Grækenland, som er er imod tobakskontrol.

Netop udsættelse af direktivet har tilsyneladende været et centralt mål for lobbyisterne.

Interne dokumenter fra Philip Morris International afslører, at de strategiske mål har været at fjerne elementer i direktivet samt at forsinke direktivet.

Mødtes med politikere

Desuden viser dokumenterne, at 161 persone har arbejdet for tobaksgiganten, og at de hævede, hvad der svarer til næsten 11 mio. danske kr. Pengene dækkede udgifter i forbindelse med møder med EU-parlamentarikerne. 

Dokumenterne viste, at pr. 22 juni sidste år havde Philip Morris International mødtes med 233 parlamentsmedlemmer, hvilket svarer til 31 pct. af alle EU-parlamentsmedlemmerne.

Et andet lækket regneark viser, at flere af parlamentarikerne har haft møde med Philip Morris Internationals lobbyister fire-fem gange.

Ønsker fair og vidensbaseret regler

The Guardian skriver desuden, at der er beviser for, at virksomheden bestilte akademiske og økonomiske undersøgelser for at fremme sine påstande.

Philip Morris International har afvist at kommentere de lækkede dokumenter.

Men i en erklæring har tobaksgiganten skrevet:

"Det er op til EU at fastsætte tidsplanen for denne lovgivning. Det er vores håb, at de pågældende mangler vil blive behandlet, og at EU gennemfører et regelsæt, som er fair, videnskabsbaseret og er meningsfyldt set i lyset af EU's prioriteringer, uden at pålægge økonomien unødige byrder."

BRANCHENYT
Læs også