Ejendomsmæglere: Hurra, priserne falder på ejerlejligheder

Boligmarkedet er for alvor på vej tilbage. Selv et lille prisfald på lejligheder er positivt.

Priserne på ejerlejligheder har taget sig en puster i Hovedstaden i august. Det er kun sundt, mener ejendomsmæglerne. Arkivfoto: Søren Schnoor

Endelig! Boligmarkedet ser for alvor ud til at vende. Ikke engang et lille prisfald i august på 1,8 pct. på ejerlejligheder i København kan ødelægge humøret, tværtimod!

"Det er der ingen grund til at være ked af hverken for køber eller sælger. Før august var priserne steget op mod 18 pct. i København og Frederiksberg, og så voldsom en stigning er ikke sund for et marked," siger relationschef i Home, Mads Ellegaard, til epn.dk.

Home og Danske Bank har netop offentliggjort det såkaldte boligprisindeks. Indekset er en meget præcis indikator for, hvordan det går på boligmarkedet.

Boligpriser
  • En gennemsnitlig ejerlejlighed koster nu 1.750.000 kr. Det er en stigning på 12,2 pct. i forhold til august sidste år. Priserne toppede i 2006 med 2.170.000 kr.
  • Et gennemsnitligt parcelhus koster nu 1.660.000 kr. Det er en stigning på 0,9 pct. i forhold til sidste år. Priserne toppede i 2006 med 2.130.000 kr.

Det bemærkelsesværdige er, at der nu for alvor er kommet gang i salget af parcelhuse. Huspriserne er steget for anden måned i træk, og i august er salget eksploderet. Home har solgt 27 pct. flere huse i denne måned, hvis man sammenligner med samme måned sidste år.

Markant fremgang

"Salget buldrer frem, og det er helt uhørt. Det er virkelig godt nyt for boligmarkedet. Men det er et fragmenteret marked, vi oplever, og de forskellige delmarkeder kan reagere forskelligt," siger Mads Ellegaard.

Også hos konkurrenten, EDC, genkender man udviklingen. Her er salget af parcelhuse også steget.

Huspriserne er steget ca. 1,3 pct. i august, og i forhold til sidste år. Det betyder, at et gennemsnitligt parcelhus på 140 kvm koster 1,66 mio. kr. Der er dog et stykke vej tilbage til pristoppen. For i forhold til 2006 ligger priserne 22 pct. lavere.

Men hvor prisudviklingen på parcelhuse har været afdæmpet, er det gået helt anderledes med ejerlejlighederne.

På kun et år er priserne på lejligheder steget med 18 pct. Og det har vakt bekymring for, om der var ved at opstå en ny prisboble.

Men i august er priserne faldet 1,8 pct. i København. Til gengæld er priserne steget 1,8 pct. i Midtjylland. Men prisfaldet i København er et sundhedstegn, fastslår Mads Ellegaard.

Sundt at priser sætter sig

"Stigningerne i det forløbne år har været massive, og hvis det var fortsat, ville det ikke have været sundt. Det er helt naturligt, at priserne sætter sig lidt. Prisstigningerne har betydet, at der er kommet flere lejligheder til salg. Det har vi manglet længe, så der er kommet en bedre balance i ejerlejlighedsmarkedet," mener Mads Ellegaard.

En gennemsnitlig ejerlejlighed på 85 kvm koster nu 1,75 mio. kr. Det er en stigning på 190.000 kr. i forhold til i fjor, men fortsat et godt stykke under priserne fra 2006. Da toppede prisen med 2,17 mio. kr. Der er dog markante regionale forskelle. En gennemsnitslejlighed i København koster nu godt 2 mio. kr. I Midtjylland er prisen 1,56 mio. kr.

Home og Danske Bank offentliggør boligprisindekset hver måned. Det måler de reelle salgspriser og har vist sig at være en meget præcis indikator over priserne. Det læner sig op af tallene fra Realkreditrådet og Danmarks Statistik. Disse tal offentliggøres altid med en vis forsinkelse.

BRANCHENYT
Læs også