Iværksættere kan blomstre efter Nokia er falmet

Det behøver ikke udelukkende at være en dårlig ting for Finland, at Nokia har solgt mobilenheden.

Foto: AP/Frank Augstein

Mange vurderede det som en skidt udvikling for Finland, at Nokia valgte at sælge halvdelen af sig selv til den amerikanske it-gigant Microsoft, men sådan ser det finske iværksættermiljø slet ikke på det, idet Nokias fald kan føre til en bølge af højere aktivitet i iværksætterselskaber og mindre virksomheder.

- Hvis vi kigger på den korte bane, så er det selvfølgelig et nationalt traume. Nokia har været landets stolthed, men stort set alle i iværksættermiljøet siger, at det her vil resultere i at langt flere talentfulde personer vil ønske at arbejde som iværksættere, fortæller direktør for Helsinki accelerator Startup Sauna Miki Kuusi til Wall Street Journal.

På vej ud

Tendensen med at tidligere Nokia-medarbejdere ender i iværksættervirksomheder er allerede set siden 2010, hvor Nokia har mindsket sin arbejdsstyrke med over 30.000 personer. Et af selskaberne er eksempelvis Jolla Ltd, hvor 90 pct. af medarbejderne er tidligere Nokia-ansatte.

Miki Kuusi fra Helsinki accelerator Starup er glad for at Nokias indflydelse på den nationale talentudvikling vil blive mindsket fremad.

- Hvis vi kigger et par år tilbage, ville stort set alle de talentfulde studerende gerne arbejde for Nokia. Det har ændret sig dramatisk, forklarer han.

Ifølge Wall Street Journal, der henviser til tal fra Research Institute of the Finnish Economy (ETLA), sugede Nokia tidligere simpelthen talentpoolen til sig. I 2010 var ca. 60 pct. af Nokias ansatte under 30 år, og 43 pct. af dem havde studeret et teknisk fag, mens 37 pct. af dem havde en kandidatuddannelse.

Læs også