Jacob Brejnebøl Knudsen, f. 1977, dækker shipping, iværksætteri og oplevelsesøkonomi for Finans. Erhvervsjournalistikken har været stedet for Jacob, siden han for over 10 år siden begyndte i praktik i først Landbrugsraadet og derefter dagbladet Børsen, hvor han først var redaktionssekretær og siden dækkede ledelses- og karrierestof og mediebranchen.
Som mediejournalist kom Jacob i 2008 til Jyllands-Posten. Mediestoffet blev siden suppleret med shippingbranchen, men der bliver også tid til at kigge på mindre traditionelle erhvervsjournalistiske områder som økonomien i gastronomi og fodbold.
I fritiden har Jacob produceret tusindvis af spørgsmål til diverse quizspil og er bidt af sport, især fodbold. Det kommer især til udtryk gennem engageret følgeskab af yndlingsklubben Real Madrid og et ditto fritidshverv som børnefodboldtræner.
Som registreret bruger kan du gemme artiklen til senere læsning.
Den danske tilgang til ledelse er sjældent sagen, hvis man er i Asien eller Afrika. Det er vidt forskellige kulturer, og at sige tingene direkte som er udbredt i Danmark, kan virke kontraproduktivt i eksempelvis Kina.
Sådan lyder det samstemmende fra tre talenter i A.P. Møller-Mærsk-regi.
”I Danmark er man meget direkte, ligefremme og tager ikke tingene så tungt. I Kina holder man sig lidt tilbage og går måske og gruer lidt,” siger Anders Bradt Schulze, der er 32 år og har ansvaret for Maersk Lines aktiviteter i Østkina.
Han er helt med på, at han ikke skal komme og belære kineserne om, hvordan de skal gøre det, selv om han gerne så kineserne lære lidt af den danske tilgang.
”Man kan ikke begå sig som derhjemme. Det er mig, der er kommet herud og må indordne mig, men måske kan vi lære lidt fra hinanden,” siger han, mens Lise Demant fra bugser- og bjærgningsrederiet Svizter peger på, hvor nødvendigt det er at opbygge tillid, før man kan gøre forretninger.
”For mange herude er det ekstremt grænseoverskridende, at vi er meget direkte. I mange asiatiske lande foregår kommunikation fra toppen og ned og ikke noget den anden vej, hvor vi kommer fra en anden tilgang. I Kina kan man f.eks. ikke snakke forretning, før man har opbygget tillid,” siger hun.
I Afrika sidder Victoria Quaglia, CSR-ansvarlig for Maersk Oil i Angola, og tøver ikke med at udnævne forskellene i mentalitet og traditioner som den største udfordring ved at arbejde i et land, der indtil for kun 11 år siden var krigshærget og derfor ikke har opbygget et samfund, som man kender det fra Danmark.
”Det bedste ved at være her er den forskel, man gør. Ikke bare til aktionærerne, men også lokalsamfundet. Det mest udfordrende er forskellen i mentalitet og traditioner. Forhandlinger tager tid, og man kan ikke bare komme med det blå flag og fortælle, hvordan tingene skal være,” siger hun.
Følg serien: 10 idéer, der kan ændre Danmark
Læs om 10 visionære iværksættere og deres idéer. I denne uge dækker FINANS transportbranchen, hvor el fra vindkraft skal danne grundlag for nye brændselsformer til transportsektoren.