Sådan er de kulturelle forskelle

Tre af A.P. Møller-Mærsks håbefulde talenter er udstationeret i Kina, Singapore og Angola. Det er sjovt og spændende, men ikke altid lige let.

Den danske tilgang til ledelse er sjældent sagen, hvis man er i Asien eller Afrika. Det er vidt forskellige kulturer, og at sige tingene direkte som er udbredt i Danmark, kan virke kontraproduktivt i eksempelvis Kina.

Sådan lyder det samstemmende fra tre talenter i A.P. Møller-Mærsk-regi.

”I Danmark er man meget direkte, ligefremme og tager ikke tingene så tungt. I Kina holder man sig lidt tilbage og går måske og gruer lidt,” siger Anders Bradt Schulze, der er 32 år og har ansvaret for Maersk Lines aktiviteter i Østkina.

Han er helt med på, at han ikke skal komme og belære kineserne om, hvordan de skal gøre det, selv om han gerne så kineserne lære lidt af den danske tilgang.

”Man kan ikke begå sig som derhjemme. Det er mig, der er kommet herud og må indordne mig, men måske kan vi lære lidt fra hinanden,” siger han, mens Lise Demant fra bugser- og bjærgningsrederiet Svizter peger på, hvor nødvendigt det er at opbygge tillid, før man kan gøre forretninger.

”For mange herude er det ekstremt grænseoverskridende, at vi er meget direkte. I mange asiatiske lande foregår kommunikation fra toppen og ned og ikke noget den anden vej, hvor vi kommer fra en anden tilgang. I Kina kan man f.eks. ikke snakke forretning, før man har opbygget tillid,” siger hun.

I Afrika sidder Victoria Quaglia, CSR-ansvarlig for Maersk Oil i Angola, og tøver ikke med at udnævne forskellene i mentalitet og traditioner som den største udfordring ved at arbejde i et land, der indtil for kun 11 år siden var krigshærget og derfor ikke har opbygget et samfund, som man kender det fra Danmark.

”Det bedste ved at være her er den forskel, man gør. Ikke bare til aktionærerne, men også lokalsamfundet. Det mest udfordrende er forskellen i mentalitet og traditioner. Forhandlinger tager tid, og man kan ikke bare komme med det blå flag og fortælle, hvordan tingene skal være,” siger hun.   

BRANCHENYT
Læs også