Mor og datter-drama om 250 mio. kr. udskudt

Både tobaksenken Tineke Færch og datteren Merethe Færch er syge.

Der kommer til at gå endnu et stykke tid, inden et dramatisk opgør mellem tobaksenken Tineke Færch og hendes datter, Merethe Færch, bliver afgjort. Den langstrakte sag skulle have været genoptaget tirsdag i retten i Helsingør, men efter en sygemelding fra Tineke Færch er sagen nu udskudt.

”Begæringen er, at hovedforhandlingen udsættes, fordi det er afgørende at høre Tineke Færch og Merethe Færch, så retten får en dækkende beretning om sagens faktum,” sagde Tyge Trier, Tineke Færchs advokat, da de to parters advokater tirsdag morgen mødtes i retssal F i Helsingør Byret.

De tre dommere besluttede at udsætte sagen.

Det gik galt efter aktiehandel

Sagen handler om en aktiehandel i 2006, hvor Tineke Færch solgte aktier i familieselskabet Færch Holding til Merethe Færch. Aktierne steg efterfølgende voldsomt i værdi, og Tineke Færch føler sig snydt.

Det fremgik af ordvekslingen, at der også er indleveret en sygemelding for Merethe Færch, men hendes advokat, Poul Flemming Hansen fra Plesner, ønskede alligevel at gennemføre domsforhandlingen.

”Den her sag har varet meget længe og vedrører forhold, som ligger mange år tilbage. Min klient har et åbenlyst behov for at få sagen afklaret,” sagde Poul Flemming Hansen.

Indkaldes som vidne

Dommerne vurderede dog, at det er vigtigt at Merethe Færch afgiver forklaring i sagen og gjorde klart, at Merethe Færch vil blive indkaldt som vidne, når sagen genoptages. Til stor tilfredshed for Tineke Færchs advokat, Tyge Trier.

”Uden Tineke Færch og Merethe Færch bliver det en skyggeboksning, hvor vi reelt ikke får afklaret de afgørende elementer,” sagde han.

Tineke Færch har sagsøgt sin datter for urent trav i forbindelse med aktiehandlen i 2006. Tineke Færch solgte en aktiepost på 48 pct. af de magtfulde A-aktier i det stenrige familieselskab Færch Holding for 57 mio. kr. til Merethe Færch som et led i et generationsskifte. Kort efter handlen blev det offentliggjort, at British American Tobacco (BAT) havde købt en stor del af Skandinavisk Tobakskompagni, som Færch Holding var medejer af, for 23 mia. kr. Købet hævede værdien af Merethes nyerhvervede aktier til 250 mio. kr. Tineke mener, at Merethe kendte til den nært forestående handel med BAT og føler sig snydt.

”Sagen her handler om et usædvanligt stort beløb. Får jeg medhold, vil min klient skulle modtage et beløb på ca. 250 mio. kr. fra Merethe Færch. Vi ved fra regnskabsoplysningerne i sagen, at Merethe Færch har en særdeles solid økonomi og har råd til at tilbagebetale beløbet, hvis retten måtte nå den beslutning, og vi ved også, at Merethe Færch er datter af min klient. Derfor er det her ikke bare et økonomisk anliggende af usædvanlig rækkevidde, det er også privatforhold og forhold af stor betydning i forhold til familien, herunder Tineke Færchs anden arving (sønnen Erik Færch, red.),” sagde Tyge Trier.

Efter først at have politianmeldt Merethe Færch og ført forgæves sager mod to advokater, der havde rådgivet begge sider i handlen med Færch-aktier, sagsøgte Tineke sin datter i 2010. Sagen er blevet udskudt flere gange som følge af en stribe uklare og bizarre detaljer om forløbet, bl.a. fremkomsten af to forskellige versioner af den oprindelige aftale mellem Tineke og Merethe Færch.

Læs også
Top job