Økonomadvarsel: Vi nærmer os "japanske tilstande"

Danmarks inflation er nu så lav, at den balancerer på kanten af deflation.

Priserne i Danmark har stort set ikke ændret sig i det forgangne år. Arkivfoto: Casper Dalhoff

Den danske inflation kysser bunden i øjeblikket.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser en inflationstakt på 0,1 pct. - den laveste stigning i 45 år og et pænt stykke under det generelle niveau i EU på 1,5 pct.

Det ekstremt lave niveau med stort set stillestående priser over det seneste år får nu cheføkonom Ulrikke Ekelund fra realkreditinstitutionen BRFkredit til at løfte en advarende finger.

Nærmer os kritisk grænse

Hun ser inflationen som en temperaturmåling på dansk økonomi, og det aktuelle niveau vidner om, at økonomien stadig halter, mener hun.

I yderste konsekvens kan deflation nemlig få forbrugere til at vente med at købe ting, fordi de bliver blot billigere dag for dag, man venter.

Ulrikke Ekelund, cheføkonom, BRFkredit

"Inflationen befinder sig i øjeblikket på et så lavt niveau, at vi nærmer os den kritiske grænse til deflation, og deflation forbinder mange af os med "japanske tilstande", fordi Japan igennem mange år har kæmpet med netop deflation," skriver cheføkonom i BRFkredit Ulrikke Ekelund i en kommentar.

Japan hårdt ramt

Deflation er et udtryk for en inflationsprocent under nul, altså generelt faldende priser. Fænomenet er ikke set i Danmark siden årene kort efter Anden Verdenskrig, mens Japan op gennem 1990'erne og til dels i det nye årtusinde har været hårdt ramt af deflation.

"Deflation er bestemt ikke en ønskværdig situation at havne i, og bare tanken herom kan ikke bare give økonomer svedige håndflader og et behov for at råbe vagt i gevær – risikoen for at havne i en længerevarende deflationsspiral, hvor væksten bremses, kan få sveden til at pible frem på panden frem hos langt de fleste.

I yderste konsekvens kan deflation nemlig få forbrugere til at vente med at købe ting, fordi de bliver blot billigere dag for dag, man venter," forklarer Ulrikke Ekelund.

Positive elementer

Hun peger samtidig på, at en lav inflation også rummer positive elementer.

Den lave prisudvikling gavner ikke mindst den danske konkurrenceevne, der måske nok har været i bedring, men fortsat er tynget af de høje lønstigninger op gennem nullerne.

Samtidig har den lave inflation den fordel, at forbrugerne får mere for deres lønkroner. Ifølge Danske Banks økonom Las Olsen betyder den seneste udvikling i inflationen, at en typisk dansk familie har fået 700 kr. mere om måneden at handle for.

Ikke en ond spiral

Ulrikke Ekelund mener da også, at det endnu er for tidligt at "male fanden på væggen."

"Vi skal dog ikke være bekymrede for inflationsspøgelset endnu, da det kræver en længerevarende periode med meget lav eller negativ udvikling i priserne. Og der er ingen tvivl om, at ECB også er sat på jorden for at sikre stabile priser.

Deres målsætning er et inflationsniveau på maks. 2 pct. på mellemlangt sigt, da det anses for at være et fornuftigt niveau i forhold til den generelle udvikling i økonomien," skriver hun.

Den markant højere inflation i EU end i Danmark skyldes bl.a., at prisændringer på fødevarer, forsikringer og elektricitet bidrager mere til inflationen i EU end i Danmark.

Pengene rækker længere

Mens en række lande har været tvunget til at sætte afgifterne op, så har Danmark taget den modsatte tur med blandt andet en reducering af øl- og sodavandsafgifterne og fjernelsen af fedtafgiften. Det er hovedforklaringen på den lave danske inflation sammenlignet med det øvrige Europa, mener Las Olsen, der er mindre bekymret for den aktuelle prisudvikling.

"En så lav inflation kunne være tegn på, at noget er grueligt galt, men det er ikke tilfældet her. Det skyldes blandt andet afgiftsændringerne. Uden dem ville vi ligge en halv procentpoint højere eller deromkring. Så der er tale om noget midlertidigt og dermed også positivt, fordi pengene rækker længere og dermed er med til at sparke gang i dansk økonomi," siger han.

Danske Bank venter, at inflationen vil blive normaliseret næste år på omtrent 1,5 pct.

BRANCHENYT
Læs også