En mand med storhedsvanvid kom forbi

En ny bog går tæt på en af dansk erhvervslivs mørkeste kapitler.

Nordisk Fjer blev stiftet i 1901 som et selskab, der forarbejdede og solgte fjer til dyne- og møbelfabrikanter. Selskabet bredte sig gennem årene til en række lande med sammenlagt mere end 2.000 ansatte, da det stod bedst til.  Foto: Mik Eskestad Nordisk Fjer blev stiftet i 1901 som et selskab, der forarbejdede og solgte fjer til dyne- og møbelfabrikanter. Selskabet bredte sig gennem årene til en række lande med sammenlagt mere end 2.000 ansatte, da det stod bedst til.  Foto: Finn Frandsen Nordisk Fjer blev stiftet i 1901 som et selskab, der forarbejdede og solgte fjer til dyne- og møbelfabrikanter. Selskabet bredte sig gennem årene til en række lande med sammenlagt mere end 2.000 ansatte, da det stod bedst til.  Foto: Lars Hansen

"I dag gik Mærsk Mc-Kinney Møller forbi mit bord, og han hilste på mig."

En kort bemærkning i en kalender rummer formentlig en stor del af forklaringen på et af de mest spektakulære kollaps i dansk erhvervshistorie, fortællingen om hedengangne Nordisk Fjer.

Det er nemlig i lige så høj grad fortællingen om selskabets mangeårige direktør og bestyrelsesformand Johannes Petersen. Gennem 20 år storsvindlede han sig gennem rollen som topchef i et selskab, der kun klarede sig, fordi regnskaberne med hjælp fra en lille kerne af ansatte blev blæst kunstigt op.

Korthuset brast

Hverken selskabets banker, den prominente bestyrelse eller størstedelen af de mange ansatte anede, hvad der reelt foregik.

Den 18. november 1990 faldt korthuset sammen for Johannes Petersen, da den finansdirektør, Anders Wejrup, som han selv havde indsat nogle år forinden, gik til selskabets bank med en mistanke om, at noget var helt galt.

Om bogen
Sådan skriver forlaget Lindhardt og Ringhog om Charlotte Langkildes bog "Bedraget":
  • Natten til den 18. november 1990 begår Johannes Petersen selvmord. Dagen efter går Nordisk Fjer i betalingsstandsning, og i de følgende måneder oprulles danmarkshistoriens største erhvervsskandale med svindel og gæld for flere milliarder kroner.
  • Historien om Nordisk Fjer handler om en hæderkronet, solid dansk virksomhed, som blev spundet ind i et så kompliceret net af bedrag, at hverken medarbejdere, bestyrelse, revisorer eller medier dengang forstod, hvordan det hang sammen, og også efterforskningen havde efterfølgende svært ved at trænge til bunds i sagen.
  • Historien kan nu endelig fortælles: om skuffeselskaber med eksotiske adresser, der skulle holde selskabets værdier kunstigt i vejret; om maskiner, der blev købt og leaset frem og tilbage; om hønsefjer, der på mystisk vis forvandlede sig til edderdun på sørejsen fra København til Singapore.
  • Og om to magtmennesker, som styrede forretningen med fast og ubarmhjertig hånd: direktør Johannes Petersen og hans højre hånd og efterretningschef, bogholderen Inga Lydia Rasmussen.
  • Fortællingen om Nordisk Fjer er historien om magtbegær og storhedsvanvid. Om manipulationer og løgne så fantastiske, at bankdirektører, bestyrelse og revisorer på stribe blev fanget ind af dem. Om de menneskelige omkostninger ved bedraget og om det ansvar, den enkelte har for at sige til og sige fra.

Johannes Petersen blev senere fundet druknet i et badekar. Han havde begået selvmord.

Svindel for 4 mia. kr.

Tilbage stod banker, aktionærer og leverandører med en samlet regning på mere end 4 mia. kr., og Danmark var blevet en stor arbejdsplads fattigere. Senere blev 13 personer dømt. Herunder Anders Wejrup.

Alt sammen fordi én mand, Johannes Petersen, stræbte efter at kunne indskrive sig blandt de største. Han havde storhedsvanvid, og han skyede ingen midler.

Den historie fortalt på omtrent 750 sider kan man læse i en ny bog af den debuterende forfatter Charlotte Langkilde (63). På baggrund af 100 samtaler fordelt over et tidspænd på 15 år, giver hun i bogen, der udkommer i dag, en forklaring på, hvad der virkelig gik galt med Nordisk Fjer.

Hvad er det for en historie, som du fortæller?

"Det er en erhvervshistorie, en historie om en kæmpestor dansk virksomhed med stor succes, som bliver ødelagt indefra en uduelig leder (Johannes Petersen, red.), som alle ser op til.

Han blev i mange år regnet for at være en stor erhvervsmand. Og han omgav sig med en masse kompetente mennesker, som var med til at løfte hans image. Men alt var løgn. Det er historien om en illusionist og alle de ødelæggelser, der kommer i kølvandet på sådan én."

Fængslet direktør åbnede munden

Hvorfor har du kastet dig over denne historie?

"Jeg er translatør og min virksomhed lavede oversættelser for Nordisk Fjer. Derigennem mødte jeg de her meget kompetente regnskabsfolk, og det var en af dem (Anders Wejrup, red.), der gik til bankerne og sagde, at der er noget galt.

I løbet af kort tid er en af dem, som jeg sad og holdt møder med, blevet idømt to års fængsel for groft bedrageri. Jeg fulgte historien gennem medierne og havde ingen kontakt. Men på et tidspunkt, da han sad i fængsel tænkte jeg, hvad er der foregået. Hvordan kan han gå fra at være i god tro, da jeg mødte ham, til pludselig at gå til bankerne, fordi han frygtede, at der blev svindlet?

Så jeg spurgte ham, om han ville foretælle historien. Det ville han godt, men så måtte jeg komme til Horserød Statsfængsel, hvor han sad i fængsel. Der sad jeg så i to timer en gang om ugen og lyttede i hans besøgstid. Han sendte mig derefter videre til en kollega, som sendte mig videre til en kollega, og sådan fortsatte det."

Langt værre end Stein Bagger

Hvad er konsekvenserne af sagen?

"For mig er det centralt, at lovgivningen er blevet strammet, og at det ansvar som revisorer og bestyrelser har, er blevet skærpet.

Sagen var den første sprække i muren af alle de svindelsager, der er kommet. Vi mistede vores uskyld i Danmark. Vi troede, at vi var sådan et pænt og ordentlig land, der sendte dygtige ingenører ud og byggede broer og solgte fødevarer i hele verden. Men så opdagede vi danmarkshistoriens største svindler, et mastermind uden lige, og siden da er det væltet ind med svindlere i alle afskygninger.

Vi har senest talt meget om Stein Bagger, men ham her var jo meget værre. Der er tale om svindel over 20 år for mere end 4 mia. kr. i 1990- penge. Med samfundets top involveret."

Ødelæggelse i baggagen

"Jeg har lige været på Fyn, hvor de havde de fleste af virksomhederne, og hvor der har været hundredvis af ansatte. Nu ligger fabrikkerne øde hen, og alt er lukket ned.

Da han opdagede, at nu var løbet kørt, så tog han sit liv. Men jeg er sikker på, at det var noget, han vidste var enden på det. Uanset hvad. Han har bare prøvet at holde det gående med den ene feberredning efter den anden. Han har så meget ødelæggelse i baggagen.

Jeg håber, at bogen og fremstillingen af Johannes Petersen vil give anledning til, at vi i højere grad bliver bedre til at få fat på sådan nogle som ham."

Hvordan kunne han gøre det?

"Der var en lille kreds omkring ham af svindlere, som hjalp med at skjule svindlen for resten af virksomheden. Blandt andet sønnen (Morten, red.) og sekretæren Inga lydia Rasmussen, der i virkeligheden var hans efterretningschef.

Mange af dem, jeg har talt med, havde en fornemmelse af, at der foregik ting. Mange havde også bidraget i små hjørner af svindlen, men det kunne man måske godt leve med, fordi man ikke kendte omfanget.

Johannes Petersen var enormt dygtig til at overbevise folk om, at det han sagde, var det rigtige. Og når man først havde gjort noget, så sad man i saksen."

Mindreværd

Hvad var det, der drev Johannes Petersen?

"Mindreværdskomplekser.

Han ville være den største. Han kom fra en meget beskeden baggrund og følte ikke, at han kunne måle sig med kammeraterne i skolen i Hellerup. Han havde også en mærkelig baggrund med forældre, der var engageret i pinsebevægelsen og isoleret socialt. Han var et skadet barn til at starte med.

Det har været meget heftigt og meget ubehageligt at skrive bogen, fordi de menneskelige ødelæggelser har været så store.

Charlotte Langkilde, forfatter bag bogen "Bedraget"

Men han fandt ud af, at han var dygtig til at forføre. Det brugte han til at komme ind i Moralsk Oprustning (religiøs bevægelse, red.), og han kom ret langt op i rækkerne og brugte efterfølgende nogle af de metoder til at forføre folk."

Havde han det skidt med det, han gjorde?

"Nej. Psykopater har det ikke skidt. Som en sagde til mig: Det er den eneste sygdom, hvor den syge ikke lider. Det handlede kun om at overleve for ham selv, og i det lys var alt legitimt."

Noget nyt?

Sagen er, ikke mindst dengang Nordisk Fjer kollapsede, beskrevet intenst. Kommer der noget nyt frem i din bog?

"Ja, der er masser af nyt. Hele portrættet af mesteren over dem alle er ikke givet rigtigt før, hele revisorernes rolle er aldrig beskrevet  før, internationaliseringen, hvor han påstod, at han havde solgt virksomheden, er også nyt.

Så er der whistlebloweren Wejrups rolle, og oprydningen i retssystemet efterfølgende er også nyt, at nogle af de revisorer, der skrev under på regnskaberne, også var med til at lave oprydningen i sagen efterfølgende. Det er også en slem en."

Hvordan har det været at skrive bogen?

"Jeg har været meget grebet af det, fordi det er et fantastisk menneskeligt drama og et samtidsdrama. Det har været meget heftigt og meget ubehageligt at skrive bogen, fordi de menneskelige ødelæggelser har været så store.

Jeg har set det på mange af dem, jeg talt med, hvor ondt de har haft det på grund af Johannes Petersen. Som én sagde til mig: det gør ondt at blive bedraget, og det har endda været en af dem, der er kommet pænt igennem det.

Der er mange, der først har villet tale i nyere tid. De har haft brug for at få det på afstand.

Nu er tiden gået, de er gået på pension. Så har mange sagt; nu skal historien frem, den skal fortælles, så vi kan lære noget af den."

BRANCHENYT
Læs også