Her er de bedst lønnede medarbejdere

Over 600.000 kr. lyder gennemsnitslønnen for ansatte i en kendt it-gigant.

De amerikanske myndigheder vil have indsigt i, hvad topchefer som Steve Ballmer i Microsoft betaler sine ansatte. Foto: Remy De La Mauviniere/AP

Det skal ikke bare være topcheferne, der skal lægge lønsedler ud til offentlig skue i USA.

Ifølge et nyt forslag fra det amerikanske Securities and Exchange Commision, SEC, der fører tilsyn med bl.a. aktiemarkedet, skal der også skabes mere gennemsigtighed, når det gælder de ansattes lønninger.

Hvis man vil have et smugkig på, hvad nogle af de helt store amerikanske virksomheder betaler deres medarbejdere, har virksomheden PayScale lavet en liste over de mest generøse.

Tech-firmaer

1.

På førstepladsen kommer den amerikanske it-virksomhed Microsoft, der på det seneste har gjort sig bemærket ved at opkøbe den finske mobilproducent Nokia.

Microsoft belønner sine ansatte med en gennemsnitsløn på 110.000 dollars - altså lidt over 600.000 kr. om året.

2.

Nummer to på listen er Cisco Systems, som mange måske kender fra deres fastnettelefon på arbejdet.

Her får de ansatte i gennemsnit 108.000 dollars om året.

3.

På en delt tredjeplads finder man søgemaskinen Google og Oracle, der bl.a. laver software som Java. De to firmaer betaler i gennemsnit deres ansatte 102.000 dollars eller ca. 560.000 kr.

4.

Herhjemme har der tidligere været en del skriverier i pressen om favorable forhold i den danske energivirksomhed Dong.

I USA kan de i Chevron også være med. Her ligger lønnen på 95.000 dollars om året i gennemsnit ca. 525.000 kr. Det er over 10 pct. mere end andre energivirksomheder i landet betaler.

5.

Ved starten af finanskrisen måtte den amerikanske regering gå ind og redde de to giganter inden for boliglån i USA, Fannie Mae og Freddie Mac. Det har dog ikke hindret Fannie Mae i at give selskabets medarbejdere lønninger, der er ca. 20 procent højere, end hvad andre i branchen tilbyder. Gennemsnitslønnen i Fannie Mae er ifølge PayScale 93.600 dollars årligt ca. 515.000 kr.

I tallene for lønninger er cheflønninger ikke medtaget. Det skal også tages med i sammenhængen, at der er et væsentligt mildere skattetryk i USA.

Læs også