Flere private vælger en lidt større bil

Bilbranchen ser små lyspunkter, men er stadig en branche under pres.

Flere private bilkøbere efterspørger nu større biler som VW Golf. Men erhvervslivet er stadig tilbageholdende med at skifte firmabilerne ud. Foto: Volkswagen

Det er stadig de private bilkøbere, der holder bilsalget i Danmark på rekordkurs.

Samtidig er der en tendens til, at de private kunder har fået lidt mere mod på at køre en større model end blot minibilerne, som eller har trukket salget af nye biler.

Derimod er erhvervskunderne fortsat tilbageholdende med at skifte til nye biler.

Bilbranchen: Små lyspunkter

Det viser nye tal fra Bilbranchen under Dansk Industri. I årets første otte måneder steg salget til private med 16 pct. i forhold til året før. Til gengæld faldt salget til erhvervskunder 9 pct. Samlet set ligger bilsalget 5 pct. højere end for samme periode i fjor.

"De seneste tre måneder har på alle områder udviklet sig positivt sammenlignet med de tre foregående måneder. Der er små lyspunkter i bilbranchen, men det er stadig en branche under pres," fortæller Thomas Møller Sørensen, der direktør for Bilbranchen.

Et af lyspunkterne er, at de private bilkøbere så småt er ved at vende sig mod de lidt større biler.

"Vi har set et stigende salg af biler i Golf-klassen, og det er et positivt tegn. Salget af de små mellemklassebiler er steget 8 pct.," forklarer Thomas Møller Sørensen.

Endnu ikke et vendepunkt

Han tør dog endnu ikke tro på, at der er tale om en vendepunkt.

"Det er stadig de små biler, der sælger, og jeg tror endnu ikke på, at de har toppet. Avancen på dem er lille, der er næsten ikke noget eftersalg, og de giver heller ikke den samme omsætning på værkstederne som de større biler," forklarer Thomas Møller Sørensen.

I 2012 faldt omsætningen i bilhandlen med 4 pct. sammenlignet med 2011. I år ser det foreløbig ud til, at omsætningen har stabiliseret sig. Således har der i årets første syv måneder været en fremgang på 0,2 pct.

Til gengæld fortsætte eftermarkedet med at falde. I år har der dog været tale om et beskedent fald på 0,8 pct.

Forbrugertillid styrket

Bilbranchen har dog også noteret sig, at forbrugertilliden har fået det bedre. Det samme har tilliden til arbejdsmarkedet.

"Jobsikkerhed kan have en positiv på forbrugernes lyst til at købe ny bil. Men vi kan nok først for alvor se det i det kommende kvartal," vurderer Thomas Møller Sørensen.

Atypisk erhvervssalg

Selv om de private bilkøbere tilsyneladende er ved at få mod på en lidt større bil, kan det dog ikke opveje nedgangen i salget af de såkaldte firmabiler i den store mellemklasse.

Det understreger ifølge Bilbranchen, at erhvervskunderne endnu er tilbageholdende med nye investeringer, selv om der i august var en fremgang i salget af erhvervsbiler. I rene tal blev der solgt 1.022 flere biler til erhvervskunderne end i august for et år siden.

"Men tallet for august snyder. I 2012 blev der på grund af L94 registreret mange biler til erhvervskunder i juli, mens tallet faldt i august. Derfor tør vi endnu ikke tro på, at erhvervskunderne er kommet tilbage på bilmarkedet," forklarer Thomas Møller Sørensen.

L94 var det lovforslag, der skulle forhindre landets bilforhandlere i at sælge demo- og leasingbiler billigt.

Flere større biler

Hos Danmarks Automobilforhandler Forening bruger man også tallene for forbrugertilliden til at lægge lidt til optimismen.

"Tidligere var der en klar sammenhæng mellem de private forbrug og bilsalget. Men det har mikrobilerne vendt op og ned på. Nu er der grund til at tro, at sammenhængen vil genopstå," vurderer den administrerende direktør, Jens Brendstrup.

"Når forbrugerne har positive forventninger til fremtiden, smitter det af på bilsalget. Det betyder ikke, at der vil blive solgt flere biler, men at der vil blive solgt flere større biler," tilføjer Jens Brendstrup.

BRANCHENYT
Læs også