DI: Danskerne har det alt for hyggeligt

Derfor er vi ikke længere en vindernation, mens andre lande viser langt større vilje, mener DI’s topchef.

Karsten Dybvad, adm. direktør i DI, taler ved erhvervsorganisationens årlige topmøde i København. Foto: Mik Eskestad

Danmark og danskerne skal vise en langt større vilje til at vinde.

Være villige til at vende udviklingen, så landet igen kan kravler op ad på stigen over verdens mest velstående samfund og ikke fortsætter det nærmest frie fald.

Og selv om udlandet er vilde med den ”nordiske model”, så halter Danmark efter mange lande. Og det vil erhvervsorganisationen DI lave om på.

Vi skal tilføre vores produkter så meget værdi, at kinesere, mexicanere, indere, brasilianere og andre af fremtidens købestærke kunder insisterer på at købe dansk.

Karsten Dybvad, direktør, DI

”Danskerne og danske virksomheder skal være skarpere, mere innovative og mere produktive, så vi hele tiden udvikler os. Vi skal tilføre vores produkter så meget værdi, at kinesere, mexicanere, indere, brasilianere og andre af fremtidens købestærke kunder insisterer på at købe dansk,” sagde DI’s adm. direktør Karsten Dybvad på erhvervsorganisationens Erhvervspolitiske topmøde med flere end 1.000 deltagere fra erhvervsliv og politik.

”For sandheden er, at vi i for mange år har haft det lidt for hyggeligt, mens andre lande har vist en større vilje til at vinde,” lød det formanende fra DI-topchefen.

DI advokerer for noget organisationen kalder ”New Nordic Approach” – ny nordisk tilgang til tingene – hvor politikere, virksomheder og medarbejdere hele tiden udvikler og bygger videre på samfundet”.

Stadig meget at nå

Selv om nogle vil hævde, at regeringen har gennemført den ene reform efter den anden, som erhvervslivet har ønsket, er kravene fra DI ikke stilnet af.

”Vi skal have flyttet langt flere danskere fra passiv forsørgelse over i job.  Vi skal genskabe de arbejdspladser vi har tabt og bringe Danmark tilbage i top 10 over verdens rigeste lande. Derfor skal politikerne hvert år sænke virksomhedernes skatter og afgifter, så vi værner om Danmarks konkurrenceevne og skaber grundlaget for 175.000 nye private arbejdspladser,” sagde Karsten Dybvad.

Karsten Dybvad kom også med en slet skjult hentydning til de unge politikere, der har troet, at de kunne udpege vinderindustrier og var klar til at nedlægge egentlig produktionsvirksomheder i Danmark ”fordi de var gammeldags”.

”Vores virksomheder mangler op mod 30.000 faglærte. Virksomhederne og de unge betaler nu en høj pris for den vildfarelse, at Danmark kun skulle leve af viden. Vi glemte, at viden først gør os rigere, når vi omsætter den til produkter, som kan sælges i resten af verden. Derfor er dygtige, engagerede faglærte ét af de vigtigste råstoffer, vi har i Danmark,” sagde Dybvad.

Det er det femte ”topmøde” mens finanskrisen har stået på, at Karsten Dybvad håber på, at det bliver det sidste i dens skygge.

 

Læs også