Økonomer frygter ny boligprisboble

Den aktuelle form i dansk økonomi retfærdiggør ikke tocifrede vækstrater på lejlighedsmarkedet, mener økonom.

En gennemsnitlig lejlighed er blevet 137.000 kr. mere værd i løbet af året. PEDERSEN TOBIAS NÿRGAARD

Pas på!

Sådan lyder det groft sagt fra Danske Banks cheføkonom Steen Bocian i slipstrømmen på offentliggørelsen af boligprisudviklingen fra landets officielle statistiske kontor, Danmarks Statistik.

Mens de nye tal afslørede et lille fald på parcel- og rækkehusmarkedet, så fortsætter lejlighedspriserne op. De steg 2,4 pct. i juli og er nu steget med 18 pct. siden bunden i begyndelsen af 2009 og mere opsigtsvækkende 10,7 pct. det seneste år.

Det at være oppe på tocifrede vækstrater går ikke i længden. Det skulle gerne ophøre med så kraftige stigningerne, ellers er vi i en boble.

Morten Skak, lektor, Syddansk Universitet

Det svarer til, at en gennemsnitlig lejlighed er blevet 137.000 kr. mere værd i løbet af året

Håb om lavere prisvækst

Det er i Danske Bank-optik for voldsom en prisstigning på nuværende tidspunkt, da økonomien fortsat halter af sted med sløve vækstrater. Håbet er, at prisvæksten på ejerlejlighedsmarkedet kommer til at tage af i styrke over de kommende kvartaler.

"Den nuværende prisvækst kan ikke retfærdiggøres i den underliggende økonomiske udvikling, og fortsætter fremgangen er der en risiko for, at der atter bliver tale om en forventningsskabt boligprisboble på markedet for lejligheder," skriver cheføkonom i Danske Bank Steen Bocian til dagens tal.

Går ikke i længden

Han får opbakning til det synspunkt fra lektor ved Syddansk Universitet Morten Skak, der holder øje med udviklingen på boligmarkedet.

"Det at være oppe på tocifrede vækstrater går ikke i længden. Det skulle gerne ophøre med så kraftige stigningerne, ellers er vi i en boble," siger Morten Skak til epn.dk.

Han forklarer, at vandringen mod byerne er med til at presse priserne op, og derfor vil priserne naturligt nok stige, men når det går så hurtigt, som det aktuelt er tilfældet, så tiltrækker det spekulanter.

Er vi der, hvor du vil advare mod at købe lejligheder i storbyerne?

"Jeg tror ikke, at det vender lige med det samme, så på den måde vil jeg ikke advare. Men jeg vil godt advare mod, at man køber, fordi man tror, at prisstigninger på det niveau varer ved," siger Morten Skak.

Indeks har registreret prisfald

Særligt det københavnske ejerlejlighedsmarked har det seneste år været glødende varmt med prisstigninger på mere end 18 pct.

Tal fra Home og Danske Banks boligprisindeks, der er foran Danmarks Statistik rent tidsmæssigt, gav dog for få uger siden et fingerpeg om, at priserne faldt i august. Parterne har således registreret et prisdyk på ejerlejligheder i København på 1,8 pct.

Først senere vil det vise sig, om Danmarks Statistik har registreret en lignende udvikling.

BRANCHENYT
Læs også