Flyttebilen er vendt om i Kina

Flere virksomheder flytter produktionen væk fra landet. Det er blevet for dyrt.

Kinesiske arbejdere på elektronikfabrik i Shenzhen. Foto: AP/Kin Cheung

Den vedvarende forbedring i den kinesiske velfærd begynder at sætte sine spor.

Det afspejles i den kinesiske konkurrenceevne. En undersøgelse viser, at amerikanske ledere i Kina er bekymret over høje omkostninger.

Det er første gang, at frygten for eskalerende omkostninger, ligger nr. 1 på listen over største bekymringer. Rapporten er blevet udarbejdet af US-China Business Council (USCBC), som årligt tager temperaturen på erhvervslivet i Kina.

En talsmand fra Uscbc udtaler, at den største makroøkonomiske udvikling i undersøgelsen er, at Kina er blevet et dyrere land for virksomheder at drive forretning i. Det skriver Wall Street Journal.

Flere virksomheder flytter produktionen væk

Virksomheder i Kina har oplevet, at prisen på arbejdskraft har været sendt til vejrs. Nogle har endda oplevet omkostningerne stige så meget, at det er endt ud i to cifferet stigningstakster. En talsmand fra Uscbc nævner, at flere virksomheder forventer heftige årlige omkostningsstigninger på 5 til 10 pct. i de kommende år, skriver Wall Street Journal.

Især de store byområder, har oplevet betragtelige stigninger i omkostningerne, herunder lønnen. Det peger nu i retning af, at Kina ikke længere er så konkurrencedygtige på verdensplan, som tidligere. Nogle fremstillingsvirksomheder har derfor valgt at forlade landet, da de kan få billigere alternativer andre steder, hvilket også gavner lande som USA og Mexico, beretter Wall Street Journal.

Intern rivalisering

Undersøgelsen peger desuden på, at konkurrencen med selskaber drevet i Kina af kinesere, er blevet intensiveret. En sløv global økonomi og aftagende vækst i Kinas indenlandske økonomi, har medvirket til oplevelsen af en større rivalisering.

De kinesiske virksomheder er med tiden blevet mere erfarne og har således forbedret deres produkter og serviceaftaler. Privilegeret finansiering og godkendelser fra regeringen i stormagten, er med til at gøre det sværere at konkurrere, siger de amerikanske ledere. Offentlige kontrakter udbydes ligeledes til kinesiske selskaber og flere respondenter har oplevet, at der gives skattefordele som de ikke selv kan opnå.

Læs også