CNN-stjerne roser dansk restaurant til skyerne

Den amerikanske stjernekok Anthony Bourdain har besøgt København.

Værten Bourdain indleder programmet med at beskrive Danmark som et sikkert, rent og ordentligt land uden de store sociale problemer og med den lykkeligste befolkning i verden. Et sted amerikaneren tilsyneladende føler sig fremmed for. Foto: YouTube

CNN har nok en gang haft sit fokus på Danmark og København på sin verdensomspændende sendeflade.

For nyligt sendte den amerikanske nyhedsstation et over 40 minutter langt program, hvor stjernekokken og forfatteren Anthony Bourdain besøger Københavns attraktioner - og en særlig attraktion i særdeleshed.

Programmet handler nemlig for en stor del om Michelin-restauranten Noma og dens bagmand, Rene Redzepi. Og det er der flere forskellige grunde til.

Vil undgå Danmark

Værten Bourdain indleder programmet med at beskrive Danmark som et sikkert, rent og ordentligt land uden de store sociale problemer og med den lykkeligste befolkning i verden. Et sted amerikaneren tilsyneladende føler sig fremmed for.

Som Redzepi udtrykker det: "Universiteterne er lige for alle her, de er gratis."

"Det er jo uamerikansk, det er socialisme," replicerer Anthony Bourdain.

"Socialisme er ikke et fy-ord her," lyder der fra Rene Redzepi.

Fokus på madfilosofi

Anthony Bourdain slår dog i programmet fast, at det ikke er for at se nærmere på det danske samfunds indretning og spidsfindigheder, han er i Danmark, men for at spise.

Og det foregår på Noma, hvis rygte er nået over på den anden side af Atlanten. Den amerikanske stjernekok får blandt andet serveret mos, myrer og æbleskiver med syltede agurker, og det bringer ham tilsyneladende tættere på et svar på spørgsmålet om, hvordan man kan skabe sig et navn på at servere ting, folk normalt ikke betragter som spiselige.

Især filosofien om, at råvarerne i maden skal være lokale virker til at fascinere Bourdain, der blandt andet er med ude og samle planter og ingredienser i den sjællandske natur.

Problemer med Janteloven

Og hvis man som dansker ikke ligefrem kan genkende fremstillingen af danske madkultur, som den amerikanske tv-station får præsteret gennem Noma, kan man måske i højere grad genkende beskrivelsen af et af de - ifølge nogen - mere fremtrædende træk ved dansk kultur: Janteloven.

Rene Redzepi beskriver danskernes indledende modtagelse af hans mad, da han begyndte at eksperimentere for 10 år siden, og det var tilsyneladende ikke nemt. Kokken beskriver, at han blev kaldt en mad-fascist, og at der var kritiske artikler om hans kogekunst i danske aviser.

På spørgsmålet om, hvorvidt folk har været onde ved restauranten, svarer Redzepi:

"Hvor mange bandeord må jeg bruge i dette program?"

Se hele CNN-programmet om Noma og Danmark her.

Og læs mere om programmet hos CNN.

BRANCHENYT
Læs også